L’auditoria de la Generalitat xifra en 3 milions d’euros el desviament de fons públics del Palau

  • La xifra total del desfalc és de 23,7 milions d'euros · El patronat dimiteix en bloc i l'equip de transició tindrà onze membres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.11.2009 - 21:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’auditoria feta per la Generalitat (pdf) sobre la gestió de Fèlix Millet al capdavant del Palau de la Música indica que hi va haver un desviament de 2,9 milions d’euros del Consorci, ens participat per les administracions públiques, la qual cosa suposa que sobre els imputats també pot recaure un delicte de malbaratament de fons públics. A més, segons que ha explicat Joan Llinares, director executiu del Palau, la xifra total del desfalc, des del 2000, és de 23,7 milions d’euros.En concret, l’auditoria realitzada per Deloitte xifra en 20,1 milions d’euros els fons desviats de la Fundació i l’Orfeó-Palau de la Música, mentre que l’auditoria feta pel govern calcula que el desviament de fons públics del Consorci s’eleva a 2,9 milions.

Malbaratament de fons públics

El desviament de fons públics suposa, a més, que l’administració pública reconsideri ara la seva responsabilitat. I és que cap de les instàncies administratives que formen el Consorci (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, govern espanyol) ni l’interventor designat per elles mateixes, no van alertar del desviament. Davant de les dades fetes públiques avui, Millet i Montull poden ser acusats de malbaratament de recursos públics, com ja va avançar la fiscalia, i això permetria d’ampliar les imputacions i faria augmentar de vuit anys la pena de presó.

El patronat dimiteix en bloc i l’equip de transició tindrà onze membres

Com era previst, el patronat del Palau ha dimitit per unanimitat. Ara hi haurà un patronat provisional, format per onze persones, i d’aquí a tres mesos, es constituirà el definitiu, que en tindrà entre vint i trenta, segons que ha explicat Mariona Carulla. Els onze patrons de transició seran: Mariona Carulla, Maria Font Bernaus, Ignacio García-Nieto, Carles Cuatrecasas, Leopoldo Rodés, Maria Àngels Vallbé, Emili Álvarez, Joaquim Uriach, i representants de les tres administracions públiques: de l’Ajuntament, el delegat de Cultura, Jordi Martí; de la Generalitat, el delegat de Cultura, Lluís Noguera; i del Ministeri de Cultura, Fèlix Palomero.

El motiu de la reducció de membres del patronat és tenir un millor control de l’entitat, i és per això que no es reunirà un sol cop a l’any sinó amb més freqüència.

A banda, es crearà un consell de mecenatge, integrat per patrons ‘que hi tenen interès i que fa temps que són’ a l’entitat, segons Carulla, i un cop passat el període de transició, podrien passar a formar part una altra vegada del patronat.

El govern aprovarà mesures per reforçar el control

Per la seva banda, Lluís Noguera, secretari general del Departament de Cultura, ha explicat que la Generalitat farà saber, dilluns que ve, el paquet de mesures adoptades per a reforçar el control de les subvencions i millorar la transparència de les entitats, tal com va anunciar fa uns dies en un comunicat (pdf) en què es mostrava preocupada per ‘la gravetat dels fets’.

Des que es van emprendre les investigacions, la quantitat exacta defraudada no ha parat d’augmentar: la fiscalia mateix parlava, a principi d’octubre, de vuit milions d’euros; quinze dies més tard, en el recurs (pdf) presentat a l’Audiència de Barcelona, la xifra ja era de vint milions d’euros. I la setmana passada es va fer pública una part de l’auditoria coneguda avui, encarregada per la nova direcció a la consultoria Deloitte. Aleshores la xifra de diners desviats per Millet i Montull indicada per Deloitte rondava els vint-i-cinc milions d’euros, una quantitat molt superior a la confessada per Millet (tres milions).

Enllaços
Informe (pdf) del Departament d’Economia sobre el control financer al Consorci.
VilaWeb: El desfalc del Palau continua creixent.
PDF: Recurs de la fiscalia contra les mesures cautelars imposades pel jutge. | Querella de la fiscalia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any