En favor dels escriptors silenciats

  • Avui és el Dia Internacional de l'escriptor empresonat

VilaWeb
Redacció
12.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com ja és habitual de fa anys, en el Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, el PEN català farà un acte simbòlic en favor de la llibertat d’expressió a dos quarts de dotze del migdia. En aquest acte, escriptors i periodistes hi llegiran fragments de textos d’autors perseguits; a més a més, els llegiran des de dins d’una gàbia, en intervals de tres minuts, al pati dels carruatges de l’Ateneu barcelonès.Han confirmat que hi participarien: Montserrat Abelló (poetessa, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes,2008), Vicenç Altaió (poeta), Carme Arenas (escriptora, traductora), Maria Barbal (escriptora), Miquel Berga (escriptor i traductor), Carme Casas (periodista), Ada Castells (periodista), Narcís Comadira (poeta i pintor), Antoni Dalmases (escriptor), Assumpta Forcada (poeta), Isidre Grau (escriptor), Patrícia Gabancho (periodista), Manel Guerrero (assagista), Oriol Izquierdo (director de la Institució de les Lletres Catalanes), Cinta Massip (poetessa), Dolors Oller (escriptora), Mercè Otero (escriptora), Teresa Pous (escriptora), Raffaella Salierno (investigadora), Simona Skrabek (assagista i traductora), Quim Torra (escriptor), Francesc Triola (periodista), Jordi Valls (poeta), Àngels Viladot (escriptora), Salem Zenia (escriptor).

A la tarda, es farà l’acte titulat ‘Distància i literatura’, a l’Espai Mallorca: una conferència de l’escriptor colombià Juan Gabriel Vásquez; una taula rodona amb l’escriptora Maria Barbal, la poetessa i periodista iraquiana Manal Al-Sheikh ( que fa sis mesos que viu acollida a Noruega) i el poeta i novel·lista algerià Salem Zenia, moderada per Carme Arenas. La jornada es clourà amb una vetllada literària en què els autors convidats llegiran fragments de la seva obra (20.30 hores).

També en ocasió del Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, el divendres 13 de novembre, l’Espai Guinovart d’Agramunt serà la seu de la Tercera Trobada de poetes per la Pau. A les set del vespre, Maria Barbal hi dictarà una conferència. Seguidament, hi haurà un diàleg, ‘Exili i poesia’, entre Manal Al-Sheik i Salem Zenia, presentats per Raffaella Salierno. Per cloure l’acte, tots els autors convidats llegiran fragments d’obra pròpia i textos del llibre ‘El Nadal que no van tornar a casa. 1939, el primer Nadal a l’exili’, editat, a cura de Quim Torra, per Acontravent.

Com cada any, el PEN Català ha encarregat a un artista de renom un cartell dedicat al dia de l’Escriptor empresonat. Enguany l’encarregat ha estat l’artista Eulàlia Valldosera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any