La campanya ‘I’m Catalan, I love freedom’ es presenta a Brussel·les

  • S'ha presentat una campanya al parlament europeu amb el propòsit d'internacionalitzar el projecte nacional català

VilaWeb
Redacció
11.11.2009 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya ‘I’m Catalan, I love freedom‘ s’ha presentat aquest matí al Parlament Europeu en un acte en què hi han intervingut el lingüista Joan Solà, el coordinador de la Comissió de la Dignitat Toni Strubell, l’eurodiputat Oriol Junqueras, i l’impulsor de 10mil.cat, Enric Canela. El propòsit de la campanya és d’internacionalitzar el cas català durant la presidència espanyola de la Unió Europea, en el primer semestre de l’any vinent.L’acte de presentació s’ha fet simbòlicament a les onze i onze minuts del dia 11 de novembre (que és el mes de l’any que fa onze) per recordar la data i l’hora en què ja era vigent l’armistici que donava per acabada la Primera Guerra Mundial, fa noranta-un any. Arran d’aquest armistici van néixer nous estats europeus com Estònia, Finlàndia, Hongria, Iugoslàvia, Letònia, Polònia i Txecoslovàquia.

Per començar la campanya, tots els eurodiputats van rebre ahir un exemplar del llibre ‘Deu Mil en xarxa per l’Autodeterminació’. El llibre és un recull fotogràfic de la iniciativa que el 7 de març d’enguany va portar milers de catalans a manifestar-se a Brussel·les sota el lema ‘Volem l’Estat propi’ (Estels a Brussel·les, vídeo de VilaWeb TV).

‘El mur de Berlín no era l’últim obstacle per a la llibertat d’Europa, a Espanya encara n’hi ha un contra els catalans’, ha advertit el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, que ha lamentat que Catalunya estigui ‘obligada a viure en un estat amb estàndards democràtics inacceptables’. Strubell ha dit que fins i tot Kosovo i el Tíbet tenien ‘més sort’ perquè el ‘gran dèficit democràtic’ que pateixen sí que havia ‘aixecat les sospites’ de la comunitat internacional. ‘Per què Espanya és tan absolutament incapaç de superar el seu passat autoritari?’, s’ha preguntat Strubell, que ha denunciat que ‘encara ni tan sols no s’hagin anul·lat, simbòlicament, les penes de mort i de presó contra centenars de milers de republicans’ i que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ‘defensi públicament que anul·lar aquestes sentències seria qüestionar els fonaments legals de l’Espanya constitucional’.

Per la seva banda, el Premi d’Honor de les lletres catalanes, doctor en filologia catalana i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Solà, ha recordat que el català ‘es parla en quatre estats europeus, França, Espanya, Itàlia i Andorra i té una quota efectiva de parlants de més de vuit milions, molt més que altres llengües totalment reconegudes per la UE per la simple raó que tenen el suport d’un estat’. ‘La UE ha donat signes de voler preservar la cultura i els valors dels diferents pobles que la formen, però fins ara la comunitat catalanoparlant no s’ha pogut beneficiar d’aquest desig’, ha criticat Solà.

Finalment, el catedràtic de Bioquímica i Biologia molecular de la Universitat de Barcelona i impulsor de la manifestació del Deu mil a Brussel·les per l’autodeterminació, Enric Canela, ha presentat el llibre que ‘I’m Catalan I love freedom’ va lliurar ahir a tots els eurodiputats. ‘Catalunya, com qualsevol altre país del món, té tot el dret a decidir el seu futur i volem transmetre això als nostres germans europeus’, ha explicat Canela, que ha recordat que el 13 de desembre més de cent municipis celebraran referèndums d’autodeterminació. ‘En el futur farem més consultes fins aconseguir un referèndum vinculant, no volem ser diferents d’altres països que ja han exercit la seva sobirania o que ho faran quan voldran, volem poder escollir el nostre futur’, ha reivindicat Canela.

Tot i que estava prevista l’emissió en directe, els organitzadors no han pogut emetre el senyal des de Brussel·les i per això VilaWeb no ha pogut rebotar-lo als seus lectors tal com estava previst.

Enllaços
Web de la campanya ‘I’m Catalan, I love freedom
Vídeo de la campanya ‘I’m Catalan, I love freedom’.
VilaWeb TV: Estels a Brussel·les (9.3.09)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any