Els professionals catalans de l’audiovisual critiquen el projecte de llei espanyol del sector

  • El degà del Col·legi explica a VilaWeb que el text no reconeix l'interès públic dels mitjans privats, envaeix competències i amenaça la indústria catalana

VilaWeb
Redacció
11.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La llei general de l’audiovisual ha començat els tràmits reglamentaris a les corts espanyoles. Per aquesta raó el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC) va discutir ahir, en una taula rodona que aplegava els representants principals del sector, la resposta catalana a una llei que consideren ‘regressiva i lesiva’. El degà del CPAC, Daniel Condeminas, explica a VilaWeb quines són les objeccions principals que fan a la llei.’La llei és necessària, perquè cal una legislació que apliqui la directiva europea sobre l’audiovisual. Però en critiquem alguns aspectes importants’, diu Condeminas. I una de les coses que en critiquen és que ‘la llei considera els mitjans de comunicació socials, i en concret les televisions, una activitat econòmica més, tot i que la directiva europea reconeix l’aspecte transcendental dels mitjans, tant públics com privats’. Pel degà del CPAC, ‘l’interès públic dels mitjans es redueix al sector públic’, amb el projecte de llei a la mà.

Pels professionals catalans del sector, la llei envaeix, a més, competències de la Generalitat, perquè toca la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). ‘Fa uns quants anys el CAC era a primera línia quant a autoritats audiovisuals europees, però m’atreveixo a dir que, amb aquesta llei, pot acabar quedant fora de joc’, observa Daniel Condeminas.

Els professionals també opinen que aquesta llei és una amenaça per a la indústria audiovisual perquè situa a nivells diferents les empreses catalanes i les que operen a Madrid, ‘tot i que una tercera part d’aquesta indústria estatal és catalana’; i per tant, ‘el sector audiovisual català pot trobar-se en una situació no equitativa amb la resta de sectors de l’estat’.

El consell de Ministres va aprovar el projecte de llei general de l’audiovisual, ara en el primer període de presentació d’esmenes dels grups parlamentaris. Per això que el Col·legi Professional de l’Audiovisual ha fet arribar als grups catalans aquestes al·legacions perquè les incorporin a les esmenes, que es debatran en una altra fase.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any