Notícies

Dimarts  10.11.2009  06:00

Berlín fa caure un dòmino simbolitzant el mur en els actes del vintè aniversari de l'obertura de les fronteres

'Un dia com avui de fa vint anys va ser una fita feliç en la història d'Alemanya', diu Angela Merkel

Men?ame
 

La caiguda (vídeo) d'un dòmino gegantí i simbòlic, d'un quilòmetre i mig, disposat al centre de Berlín, va centrar els actes de commemoració, ahir al vespre, del vintè aniversari de la caiguda del mur de Berlín. L'ex-president polonès, Lech Walesa, va ser l'encarregat de fer caure la primera fitxa, de mil, que representaven els països de l'Europa de l'Est i que tenien decoracions fetes per milers d'artistes de tot arreu.

Abans, els principals dirigents van fer una intervenció davant la porta de Brandenburg.

'Un dia com avui de fa vint anys va ser una fita feliç en la història d'Alemanya', va dir la cancellera, Angela Merkel, que va agrair l'ajut de 'Gorbatxov i la seva política d'obertura de la Unió Soviètica' i de Helmut Kohl i Hans Dietrich. 'La llibertat no neix tota sola, cal lluitar per aconseguir-la i defensar-la sempre', va afirmar. I el president rus, Dmitri Medvèdev, va remarcar que el mur de Berlín 'dividia també tot Europa' i que, si va caure, 'va ser gràcies als canvis de la Unió Soviètica'.

Segons el primer ministre britànic, Gordon Brown, els berlinesos i els alemanys de l'est 'van tenir el valor de somniar en la foscor'; i ningú no podria 'oprimir de nou un poble que ha conegut la força de la llibertat'. Pel president francès, Nicolas Sarkozy, la destrucció 'del mur de la vergonya' va ser possible gràcies als berlinesos que tenien 'un somni d'Europa'. Finalment, la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, va portar un missatge del president Barack Obama, que no va assistir als actes però que va ser-hi present a través d'un videomissatge en què demanava que tothom mantingués 'encès el far de la llibertat en les nits més fosques de la tirania'.

Ahir al vespre també va fer un concert la Berliner Staatskappelle, dirigit per Daniel Barenboim, a la Porta de Brandenburg: el mateix escenari on el cantant Bon Jovi i el dj Paul van Dyk interpretaren els temes 'We Weren't Born to Follow' i 'We Are One', respectivament.

A banda les celebracions oficials, durant el dia hi va haver alguns esdeveniments commemoratius més informals. Un de ben curiós va ser el flash mob convocat a les 20.15. Amb el títol de Mauer Mob, els organitzadors van recrear el mur de Berlín amb persones durant un quart d'hora.

Barcelona també celebra els vint anys de la caiguda del Mur

Barcelona també va celebrar ahir el vintè aniversari de la caiguda del Mur a Alemanya. El Goethe Institut va ser el centre de les celebracions, que van comptar amb la presència destacada de l'ex-president de la Generalitat Jordi Pujol, i dels cònsols de les quatre potències que es van repartir Berlín i Alemanya el 1945, els de Gran Bretanya, França, Estats Units i Rússia, a més de la cònsol alemanya a Barcelona. A la festa hi van participar tres joves deixebles d'Ignasi Blanch, l'únic català que va participar en la pintura del Mur el 1989, i l'actor còmic alemany fincat a Barcelona, Christian Anastasiou.

Activistes palestins ensorren un tros del mur de Cisjordània

Un grup d'activistes palestins va aconseguir ahir de foradar un tros del mur de Cisjordània per segona volta en menys d'una setmana, durant una manifestació per a celebrar el vintè aniversari del mur de Berlín. Amb la cara tapada, els activistes van lligar un fragment de dos metres d'amplada del mur de formigó a un camió i el van ensorrar. Una cinquantena de persones que s'havien aplegat al voltant, a prop d'un lloc de control israelià, va cridar d'alegria, però de seguida soldats israelians van llançar gasos lacrimògens per dispersar-los.

Men?ame