Girona aprova avui la moció per a fer una consulta sobre la independència

  • L'ajuntament l'aprovarà amb el suport de CiU, ERC i ICV i el vot negatiu de PSC i PP · La consulta es farà a principi del 2010

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Girona aprovarà avui una moció de suport a la consulta independentista promoguda per la comissió cívica Girona Decideix que encara no té data fixada. Ara, els dotze regidors que sumen el PSC (força majoritària) i el PP hi votaran contra, però la moció tirarà endavant gràcies als tretze vots de CiU, ICV i Esquerra, que van comprometre’s a donar-hi suport. Així, Girona se suma als cent trenta municipis i més que faran la consulta.El propòsit de la comissió és de sumar com més adhesions d’entitats i grups polítics de la ciutat per fer la consulta a principi del 2010. Han descartat d’organitzar-la el 13 de desembre per manca de temps.

Girona Decideix ha convocat una concentració davant la casa de la vila a dos quarts de vuit del vespre, mitja hora abans del ple municipal.

Observadors internacionals

Eurodiputats corsos, irlandesos i sards seran observadors internacionals de les consultes que es faran el 13 de desembre a tot Catalunya. Així ho van confirmar als representants de la coordinadora de les consultes sobre la independència que van reclamar ahir a Brussel·les que la UE fes de supervisora de les consultes i que observés les mesures que pogués prendre l’estat espanyol per impedir-les. L’Aliança Lliure Europea també pensa a enviar-hi representants.

El representants catalans es van reunir amb eurodiputats de l’Aliança Lliure Europea (ALE), del Sinn Féin, de Corsica Libera i d’Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna per exposar-los el funcionament de les consultes i la situació de conflicte amb l’estat que han suscitat.

La coordinadora de les consultes va demanar als eurodiputats que enviessin observadors el dia 13 de desembre per a avalar el procés i ser testimonis de l’actitud i de les mesures que pugui prendre l’estat espanyol. Tant els set eurodiputats de l’Aliança com la del Sinn Féin van donar suport a les consultes. L’ALE va comunicar als representants catalans que comunicaria la petició als partits integrants i que serien aquests els que prendrien la decisió d’enviar observadors. La resposta del Sinn Féin va ser més compromesa. L’eurodiputada irlandesa va dir que la setmana vinent anunciarien quins observadors enviaroien, prèvia aprovació pels òrgans de decisió del partit irlandès.

Els representants de la coordinadora es reuniran avui amb els eurodiputats de l’Scottish National Party i el Plaid Cymru per exposar-los les peticions i propostes que van fer ahir als altres grups. També estudien de presentar una moció de suport a les consultes al parlament europeu a través de l’eurodiputat Oriol Junqueras.

Osona Decideix també va demanar observadors internacionals

Alfons López Tena, director executiu d’Osona Decideix, va lliurar el 23 d’octubre a la delegació de la Comissió Europea de Barcelona una petició (pdf) d’intervenció de cinc organismes internacionals en les consultes sobre la independència que es faran a Osona (vídeo). A més de la comissió, la petició es va adreçar a l’OSCE, al Centre Carter, a la divisió de suport electoral del secretariat de l’ONU i al grup de suport electoral conjunt de la Comissió i del PNUD.

Enllaços
Web de la comissió cívica Girona Decideix.
Web de la Coordinadora per la consulta sobre la independència.
Vullvotar.cat continua sumant adhesions i ja n’aplega més d’11.000.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any