L’ambaixador de Israel visita l’Alguer

  • A l’Alguer es trobava l’assentament hebreu més important de Sardenya.

VilaWeb
Redacció
13.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una “ketubbah”, antic contracte de matrimoni jueu, porta el nom de l’Alguer com a seu on es va redactar l’acte l’any 1455. El marit era Shelomon ben Zarch de Carcassona, membre de la família d’origen provençal més important de Sardenya. Les traces d’aquest matrimoni han estat recuperades per Amira Cohen-Meir, muller de l’ambaixador de Israel a Itàlia, Gideon Meir, que aquests dies han visitat la ciutat.

La senyora Amira Cohen-Meir, estudiosa dels orígens dels assentaments hebreus a Itàlia, ja va venir a l’Alguer l’estiu passat per aprofundir els seus estudis i visitar el barri jueu de la ciutat, ara ha tornat amb el marit. L’ambaixador Gideon Meir , com ja va fer el seu antecessor Ehul Gol, ha manifestat al síndic Marco Tedde, el gran interès pel que va ser la colònia hebraica més important de Sardenya.
Els jueus arribats de Catalunya entre el 1328 i el 1331 van fundar l’assentament més important numèricament i econòmicament potent de l’illa. La colònia s’engrandí l’any 1370 amb l’arribada, determinada per les expulsions realitzades a França, d’un consistent grup d’hebreus provinents de la Provença. Entre els nouvinguts es trobaven els primers representants de la família Carcassona, que es convertiria en la més important a Sardenya.
L’any 1455, un descendent de Samuele, el primer Carcassona establert a l’Alguer, es casa. Les dades que resten impreses en el “ketubbah” recuperat no permeten conèixer el nom de l’esposa, però consenten saber, de la transcripció en hebreu, el nom de L’Alguer i l’antic sobrenom de la ciutat: “Barceloneta”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any