L’acord global sobre canvi climàtic haurà d’esperar

  • L'ONU descarta que s'hi arribi a la cimera de Copenhaguen de divendres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Conferència del Canvi Climàtic que es farà al desembre a Copenhague no servirà per tancar cap acord global que substitueixi el protocol de Kyoto, tot i que hom espera que serveixi per avançar en les negociacions. Ho va certificar ahir el responsable de l’ONU sobre la lluita contra el canvi climàtic, Yvo de Boear, amb motiu de la clausura de les jornades preparatòries que s’han fet a Barcelona. Un dels motius és que el senat dels Estats Units encara té pendent d’aprovar una llei interna sobre ambient.Segons el secretari de l’ONU, el futur acord inclourà quatre pilars bàsics: compromisos individuals de reducció d’emissions, l’acceptació dels països en vies de desenvolupament de limitar el creixement de les seves emissions; un suport financer per part dels països industrialitzats (10.000 milions de dòlars anuals del 2010 al 2020); i la implementació d’una arquitectura funcional que sigui capaç de controlar l’aplicació d’aquest finançament addicional. Mentre no arribi aquest escenari, ‘hem de fer servir Kyoto per evitar que es produeixi un buit legal’.

Per la seva banda, el G-77, el grup de cent trenta estats en vies de desenvolupament que aplega estats africans i la Xina va criticar ahir la manca d’ambició dels estat industrialitzats per aconseguir un acord tot i que va dir que mantenia l’esperança que l’acord arribés durant la cimera de Cophenanguen.

La cita d’aquests dies a Barcelona ha servit perquè prosseguissin les negociacions entre uns quatre mil representants i observadors de prop de dos-cents països, però sense cap indici que a la capital danesa s’assolís cap pacte vinculant. Les converses per a acordar un pacte de l’ONU van començar a Bali (Indonèsia) el desembre de 2007, on es va imposar un termini de dos anys de negociacions. Després de la cimera de Copenhaguen, la reunió següent de representants de quasi dos-cents països serà el desembre de 2010 a Mèxic.

Activistes de Greenpeace s’enfilen a l’estàtua de Colom

Una vintena d’activistes de Greenpeace va enfilar-se a l’estàtua de Colom a Barcelona per demanar als polítics que salvessin el clima. Els ecologistes van desplegar dues pancartes gegants i van penjar, del braç de l’estàtua, una que deia: ‘Canvi climàtic, qui és el responsable?’. La portaveu de Greenpeace, Anna Rosa Martínez, va dir que l’acció assenyalava ‘directament els Estats Units com un dels responsables del canvi climàtic’.

Enllaços
La nit a VilaWeb: La petja del canvi climàtic.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Canvi climàtic.
Th!nk About It: iniciativa de blocaires europeus sobre el canvi climàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any