Maria Coma s’estrena en solitari amb ‘Linòleum’

  • La meitat d'u_mä parla amb VilaWeb del seu primer disc, fet amb 'paciència i delicadesa'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com que Maria Coma no en tenia prou de compondre música per a films i publicitat ni amb u_mä, obra a quatre mans amb Pau Vallvé, ara ha tret el primer disc en solitari, ‘Linòleum’ (Amniòtic Records, 2009). ‘La tècnica de gravat del linòleum requereix paciència i delicadesa. Cal concentrar-se molt, però el resultat és preciós i molt agraït. M’ha semblat que el paral·lelisme amb la confecció d’aquest disc era molt representatiu’, diu a VilaWeb.

‘Linòleum’ conté dotze cançons compostes per aquesta barcelonina de vint-i-tres anys que hi revela la seva versatilitat; ‘n’hi ha de fosques i profundes, i n’hi ha de més naïfs’. Cada cançó viatja per mons sonors diferents: ‘La meva música és una barreja de textures, melodies, harmonies i lletres. Per mi, és un joc musical i sonor i també espero que ho sigui per als qui l’escolten’. Per això no és capaç de posar etiquetes a la seva música: ‘No em sento reflectida en cap’, diu.

Maria Coma, ara immergida en la composició d’una banda sonora, ha compaginat l’enregistrament del disc amb els estudis de Comunicació Audiovisual, les classes a l’escola de música (fa cant, piano, harmonia i composició) i els concerts d’u_mä. Explica que, sense gaire temps lliure ni diners, el disc no ha estat fàcil de fer (‘volia un disc amb violins, vent, bateria a base d’olles, percussió, serres…’), per això ha calgut tenir paciència i dedicar-hi molts esforços. ‘Les coses fetes sense pressa i amb delicadesa surten millor; un disc és per a tota la vida i s’ha de fer amb molt d’afecte.’

La Maria va començar a tocar el piano de petita, fascinada pel piano de cua que hi havia a l’aula de música de l’escola. Després d’uns quants anys d’estudiar música clàssica, va començar a tocar les cançons dels grups que escoltava i va muntar un conjunt amb uns quants amics. Aleshores va deixar la música clàssica per posar-se a estudiar música moderna i jazz i va començar a compondre les seves cançons. ‘Vaig deixar els grups i en conèixer el Pau, amb qui de seguida vam congeniar musicalment, vam formar u_mä. Jo anava component, provant sonoritats i fent les primeres bandes sonores. Quan vaig tenir unes quantes cançons enregistrades, les vaig ensenyar al Pau i de seguida em va dir que volia fer-ne un disc.’ El resultat és aquest ‘Linòleum’, del qual ja n’ha sortit un primer videoclip, de la cançó ‘Gat’.

Bel Zaballa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any