Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  09.11.2009  06:00

Maria Coma s'estrena en solitari amb 'Linòleum'

La meitat d'u_mä parla amb VilaWeb del seu primer disc, fet amb 'paciència i delicadesa'

Men?ame
 

Com que Maria Coma no en tenia prou de compondre música per a films i publicitat ni amb u_mä, obra a quatre mans amb Pau Vallvé, ara ha tret el primer disc en solitari, 'Linòleum' (Amniòtic Records, 2009). 'La tècnica de gravat del linòleum requereix paciència i delicadesa. Cal concentrar-se molt, però el resultat és preciós i molt agraït. M'ha semblat que el paral·lelisme amb la confecció d'aquest disc era molt representatiu', diu a VilaWeb.

'Linòleum' conté dotze cançons compostes per aquesta barcelonina de vint-i-tres anys que hi revela la seva versatilitat; 'n'hi ha de fosques i profundes, i n'hi ha de més naïfs'. Cada cançó viatja per mons sonors diferents: 'La meva música és una barreja de textures, melodies, harmonies i lletres. Per mi, és un joc musical i sonor i també espero que ho sigui per als qui l'escolten'. Per això no és capaç de posar etiquetes a la seva música: 'No em sento reflectida en cap', diu.

Maria Coma, ara immergida en la composició d'una banda sonora, ha compaginat l'enregistrament del disc amb els estudis de Comunicació Audiovisual, les classes a l'escola de música (fa cant, piano, harmonia i composició) i els concerts d'u_mä. Explica que, sense gaire temps lliure ni diners, el disc no ha estat fàcil de fer ('volia un disc amb violins, vent, bateria a base d'olles, percussió, serres...'), per això ha calgut tenir paciència i dedicar-hi molts esforços. 'Les coses fetes sense pressa i amb delicadesa surten millor; un disc és per a tota la vida i s'ha de fer amb molt d'afecte.'

La Maria va començar a tocar el piano de petita, fascinada pel piano de cua que hi havia a l'aula de música de l'escola. Després d'uns quants anys d'estudiar música clàssica, va començar a tocar les cançons dels grups que escoltava i va muntar un conjunt amb uns quants amics. Aleshores va deixar la música clàssica per posar-se a estudiar música moderna i jazz i va començar a compondre les seves cançons. 'Vaig deixar els grups i en conèixer el Pau, amb qui de seguida vam congeniar musicalment, vam formar u_mä. Jo anava component, provant sonoritats i fent les primeres bandes sonores. Quan vaig tenir unes quantes cançons enregistrades, les vaig ensenyar al Pau i de seguida em va dir que volia fer-ne un disc.' El resultat és aquest 'Linòleum', del qual ja n'ha sortit un primer videoclip, de la cançó 'Gat'.

Bel Zaballa

Men?ame