L’ONU descarta cap acord vinculant sobre canvi climàtic a Copenhaguen

  • Us oferim tot d'eines a internet que permeten seguir la petja del canvi climàtic al planeta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.11.2009 - 17:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pessimisme que dominava les jornades preparatòries de la Conferència del Canvi Climàtic a Barcelona s’ha confirmat: el responsable de l’ONU sobre la lluita contra el canvi climàtic, Yvo de Boer, ha certificat que no hi haurà cap acord global per a substituir l’actual protocol de Kyoto a la cimera que es farà al desembre a Copenhaguen. Un dels motius és que el senat dels EUA encara tenen pendent d’aprovar una llei sobre ambient.Segons el secretari de l’ONU, el futur acord inclourà quatre pilars bàsics: compromisos individuals de reducció d’emissions, l’acceptació dels països en vies de desenvolupament de limitar el creixement de les seves emissions; un suport financer per part dels països industrialitzats (10.000 milions de dòlars anuals del 2010 al 2020); i la implementació d’una arquitectura funcional que sigui capaç de controlar l’aplicació d’aquest finançament addicional. Mentre no arribi aquest escenari, ‘hem de fer servir Kyoto per evitar que es produeixi un buit legal’.

La cita d’aquests dies a Barcelona ha servit perquè prosseguissin les negociacions entre uns quatre mil representants i observadors de prop de dos-cents països, però sense cap indici que a la capital danesa s’assolís cap pacte vinculant. Les converses per a acordar un pacte de l’ONU van començar a Bali (Indonèsia) el desembre de 2007, on es va imposar un termini de dos anys de negociacions. Després de la cimera de Copenhaguen, la reunió següent de representants de quasi dos-cents països serà el desembre de 2010 a Mèxic.

Activistes de Greenpeace s’enfilen a l’estàtua de Colom

Una vintena d’activistes de Greenpeace s’ha enfilat a l’estàtua de Colom a Barcelona per demanar als polítics que salvin el clima. Els ecologistes han desplegat dues pancartes gegants i han penjat, del braç de l’estàtua, una que deia: ‘Canvi climàtic, qui és el responsable?’. La portaveu de Greenpeace, Anna Rosa Martínez, ha dit que l’acció assenyalava ‘directament els Estats Units com un dels responsables del canvi climàtic’.

Seguir el canvi climàtic

Mentre els països busquen l’acord per a lluitar contra l’escalfament mundial, us proposem de descobrir eines en línia per a seguir els principals indicadors de l’escalfament de la temperatura de la Terra i, també, els efectes que ja ha causat en algunes regions i comunitats. El fotògraf Nicolas Mingasson, per exemple, va recórrer l’any passat, complint un encàrrec del diari Libération, les regions septentrionals del planeta per fer copsar, amb imatges i textos, les rapidíssimes mutacions que experimenta l’Àrtic. Un altre fotògraf, James Balog, va fer cap a Alaska per enregistrar l’acceleració de la fosa de la capa de glaç. La revista National Geographic té a EarthPulse un apartat sobre els efectes de l’escalfament, amb galeria fotogràfica inclosa. I la iniciativa On the Frontline of the Climate Change, ha estat concebuda com un fòrum mundial dels pobles autòctons, les petites illes i les comunitats vulnerables al canvi climàtic. Així mateix, l’ONU manté l’Atles del Medi Canviant, que repertoria els canvis que s’han observat aquestes últimes dècades en alguns indrets del planeta.

L’agència espacial nord-americana (NASA) i l’europea (ESA) també han aportat recursos al seguiment del canvi climàtic. La NASA proposa de fer un cop d’ull als signes vitals de la Terra (gruix del glaç de l’Àrtic, nivell de diòxid de carboni, augment del nivell de la mar, temperatura global i dimensió de la capa d’ozó), recursos infogràfics i el servidor de vídeos GlobalWarmingTube. I l’ESA permet de fer una revisió de la Terra (nivells de radiació, previsió d’ozó, temperatura dels oceans, incendis forestals…) i informa de les missions espacials que ha dedicat al canvi climàtic, com el recent envolament del coet SMOS (en què han participat universitats, entitats i empreses catalanes).

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Canvi climàtic.
Th!nk About It: iniciativa de blocaires europeus sobre el canvi climàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any