La reunió internacional sobre el canvi climàtic de Barcelona acaba sense acord

  • Us oferim tot d'eines a internet que permeten seguir la petja del canvi climàtic al planeta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es tanquen a Barcelona, després d’una setmana de debat, les darreres jornades preparatòries de la Conferència del Canvi Climàtic, que es farà a Copenhaguen el 7 de desembre. Els delegats de l’ONU reunits a la capital catalana han advertit que la firma d’un acord polític sobre el canvi climàtic no s’aconseguirà, amb tota probabilitat, durant la cimera de Copenhaguen del mes de desembre, com s’havia previst, sinó que caldrà un any més.’Queda molta feina a fer’, ha indicat el cap de la delegació del Comitè Europeu, Artur Runge Metzger, i per tant caldrà més temps per a firmar un acord vinculant sobre la reducció d’emissions de carboni.

Així, la majoria de països implicats en les negociacions creuen que a la cimera de Copenhaguen es podrà concretar un acord ‘políticament vinculant’, tot i que caldria més temps per a aconseguir que sigui ‘legalment vinculant’. ‘Endurir el text per a la seva aprovació legal s’hauria de fer com més aviat millor, en tres o sis mesos’, ha dit Runge Metzger. John Ashe, que presideix les negociacions per a acordar un pacte que substitueixi l’actual protocol de Kioto, ha dit que si no s’arriba a un acord al desembre, els negociadors haurien d’acabar la tasca a Bonn cap al maig, com va passar al 2000. ‘Ho hem fet abans, podem tornar-ho a fer’. Alguns delegats han indicat que la firma es pot endarrerrir a causa que la legislació que redueix els nivells de carboni dels EUA no estarà llesta enguany, malgrat una votació d’un grup del Senat aquest mateix dijous en favor d’un projecte de llei ambiental presentat pels demòcrates.

Les converses per a acordar un pacte de l’ONU van començar a Bali (Indonèsia) el desembre de 2007, on es va imposar un termini de dos anys de negociacions. Després de la cimera de Copenhaguen, la reunió següent de representants de quasi dos-cents països serà el desembre de 2010 a Mèxic.

Seguir el canvi climàtic

Mentre els països busquen l’acord per a lluitar contra l’escalfament mundial, us proposem de descobrir eines en línia per a seguir els principals indicadors de l’escalfament de la temperatura de la Terra i, també, els efectes que ja ha causat en algunes regions i comunitats. El fotògraf Nicolas Mingasson, per exemple, va recórrer l’any passat, complint un encàrrec del diari Libération, les regions septentrionals del planeta per fer copsar, amb imatges i textos, les rapidíssimes mutacions que experimenta l’Àrtic. Un altre fotògraf, James Balog, va fer cap a Alaska per enregistrar l’acceleració de la fosa de la capa de glaç. La revista National Geographic té a EarthPulse un apartat sobre els efectes de l’escalfament, amb galeria fotogràfica inclosa. I la iniciativa On the Frontline of the Climate Change, ha estat concebuda com un fòrum mundial dels pobles autòctons, les petites illes i les comunitats vulnerables al canvi climàtic. Així mateix, l’ONU manté l’Atles del Medi Canviant, que repertoria els canvis que s’han observat aquestes últimes dècades en alguns indrets del planeta.

L’agència espacial nord-americana (NASA) i l’europea (ESA) també han aportat recursos al seguiment del canvi climàtic. La NASA proposa de fer un cop d’ull als signes vitals de la Terra (gruix del glaç de l’Àrtic, nivell de diòxid de carboni, augment del nivell de la mar, temperatura global i dimensió de la capa d’ozó), recursos infogràfics i el servidor de vídeos GlobalWarmingTube. I l’ESA permet de fer una revisió de la Terra (nivells de radiació, previsió d’ozó, temperatura dels oceans, incendis forestals…) i informa de les missions espacials que ha dedicat al canvi climàtic, com el recent envolament del coet SMOS (en què han participat universitats, entitats i empreses catalanes).

Enllaços
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Canvi climàtic.
Th!nk About It: iniciativa de blocaires europeus sobre el canvi climàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any