Carod vol ser-hi

  • Assegura que no renuncia a continuar a primera línia de la política i a dirigir un sobiranisme d'esquerres · Defensa l'aposta pel tripartit, però no concreta el seu futur

VilaWeb
Redacció
05.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘S’acosten canvis profunds en la política catalana, i jo hi seré; hi sóc ara, contribuint a preparar-los, i hi seré’, va dir ahir Josep-Lluís Carod-Rovira en una conferència titulada ‘Adéu al nacionalisme, visca la nació!’ (en podeu llegir la transcripció sencera, en pdf, i veure-la íntegra en vídeo). Carod criticà un ‘nacionalisme essencialista’ que ‘sovint allò que fa és excloure tot pensament que no sigui com el seu’ i defensà ‘un projecte nacional no nacionalista’.Tot i comparèixer a títol individual, Carod va defensar els dos últims governs tripartits de la Generalitat En aquest sentit, va dir: ‘Assegurar-nos un govern catalanista i una oposició catalanista ha permès l’assoliment de fites nacionals imprescindibles per al país’. I va esmentar el president José Montilla quan va dir que el català no era ‘la llengua materna de molts catalans, però sí la llengua del seu país’. I va recordar: ‘l’independentisme d’avui és transversal’; ‘hi ha independentistes a tots els partits’. També va dir que se sumava ‘a la construcció i extensió de l’espai independentista des d’una òptica clarament d’esquerres’.

‘És una nació on hi caben aquells que ens sentim i som catalans només, juntament amb aquells que senten catalans també. […] Plantejo, doncs, la necessitat imperiosa de construir una nova nació catalana, nació i catalana, però també nova: una nació nacional, no una nació nacionalista.’ I és que, per Carod, ‘no es tracta de construir una societat únicament per als ciutadans nacionalistes, sinó per a tots els ciutadans de la nació, tots els nacionals, el tot’.

També va defensar la pluralitat del sobiranisme, i que allò que calia era ‘eixamplar el pla polític per articular i estendre aquest espai de l’independentisme transversal’. Per Carod, és necessari ‘estendre la consciència nacional’. En aquest sentit, va afirmar: ‘Més enllà dels límits dels partits, hi ha un espai amplíssim que caldrà compactar i aplegar en el futur.’

Entre els assistents a la conferència, dictada a la Pedrera i organitzada per Òmnium Cultural, hi havia el secretari general d’Esquerra, Joan Ridao; la diputada i portaveu d’Esquerra, Marina Llansana; el president del parlament, Ernest Benach; i els consellers Joan Manuel Tresserras, Josep Huguet, Ernest Maragall, Carme Capdevila i Mar Serna.

Després de renunciar a ser el candidat d’Esquerra a la Generalitat i de saber per Joan Puigcercós que no figuraria a les llistes electorals, aquest discurs de Carod havia suscitat moltes expectatives.

Enllaços
VilaWeb TV: Conferència íntegra.
PDF: Conferència ‘Adéu al nacionalisme, visca la nació!‘.
Bloc de Josep-Lluís Carod-Rovira.
VilaWeb: Esquerra culmina el relleu de Carod per Puigcercós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any