Nadal diu que l’esment de l’Incasòl en l’acte del cas Pretòria és una confusió

  • Nega irregularitats al Departament de Política Territorial i Obres Públiques · La fiscalia catalana envia més documents sobre operacions urbanístiques de Llavaneres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.11.2009 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha negat que hi hagués cap irregularitat en els procediments administratius del departament. Per ell, la citació del gerent de l’Incasòl, Emili Mas, en la interlocutòria (pdf) de Baltasar Garzón sobre el cas Pretòria és una confusió. I que de les converses enregistrades a Mas, no se’n desprèn pas cap acusació sobre falsificació de factures, sinó més aviat una demanda de justificació de factures a l’Ajuntament de Santa Coloma.Segons la interlocutòria de Garzón, entre el 16 i el 29 d’abril d’enguany hi hagué una possible emissió de factures del consistori de Santa Coloma amb la finalitat de justificar uns diners europeus; també hi hagué converses, sobre la matèria, entre l’ex-diputat del PSC, Lluís Garcia, el batlle de la ciutat, Bartomeu Muñoz, el director gestor dels serveis del consistori, Pascual Vela, el president de Gramepark, Manuel Dobarco, i el gerent d’Incasòl, Emili Mas.

També segons la interlocutòria, arran d’aquests contactes l’ajuntament va modificar la destinació dels diners procedents de subvencions de la Unió Europea o en féu servir una quantitat menor que no la declarada. En aquest últim cas, es devien fer pagaments relacionats amb unes expropiacions als carrers de la Sardana i de Sant Pasqual de Santa Coloma. La gestió d’aquestes expropiacions corresponia a Gramepark. I, sempre segons la interlocutòria, l’ús irregular d’aquests diners europeus es devia justificar amb l’emissió de factures falses per valor d’1.300.000 euros.

Però, en unes declaracions a Catalunya Ràdio, Joaquim Nadal s’ha referit a aquestes converses, i ha dit que precisament s’hi havia parlat d’una demanda cursada per Mas perquè es justifiquessin unes factures, relatives al Pla de Barris i no al fons de cohesió comunitaris. L’Incasòl va emetre ahir aquest comunicat per defensar les seves actuacions en el cas de Santa Coloma.

A banda, el PSC i CDC van suspendre de militància els imputats i Bartomeu Muñoz va dimitir de batlle de Santa Coloma (i de moment, encara no sap quan se’n designarà el substitut).

Apareix un altre ex-alt càrrec polític en la interlocutòria de Garzón

En la interlocutòria del jutge Garzón, hi apareixen molts noms, però la implicació en la trama és encara molt indefinida. Un d’aquests noms és el de Genís Carbó, un ex-alt-càrrec de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que entre els anys 1996 i 2004 sembla que devia cobrar una de les comissions de ‘l’operació Niesma’ que investiga l’Audiència espanyola a Sant Andreu de Llavaneres, segons la interlocutòria de Garzón. Segons el document, Carbó va cobrar, l’any 2005, gairebé 250.000 euros de Niesma Corporació a través de la seva empresa d’assessorament urbanístic.

Carbó, actualment coordinador tècnic de Planificació de l’Ajuntament de Valls, va presentar ahir al vespre la renúncia voluntària, en vist de les informacions aparegudes sobre la seva possible implicació en el cas Pretòria, i el consistori la hi ha acceptada, amb la voluntat de ‘no perjudicar la imatge de l’Ajuntament de Valls’.

Les investigacions apunten a Llavaneres

La fiscalia de Catalunya va enviar ahir a la fiscalia anticorrupció tres documents més sobre operacions urbanístiques fetes a Sant Andreu de Llavaneres perquè les investigui, car considera que tenen relació amb el cas Pretòria. En concret, dos dels documents concerneixen empreses dels detinguts.

La documentació enviada per la fiscalia catalana a Garzón forma part de dues denúncies presentades per SOS Llavaneres al jutjat de Mataró per irregularitats urbanístiques, i s’afegeix a la requerida la setmana passada a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres sobre un conveni urbanístic signat amb l’empresa Niesma, presidida per un dels imputats en el cas, Lluís Garcia. SOS Llavaneres ja va denunciar aquest conveni, amb el qual Niesma devia guanyar, pel cap baix, dos milions d’euros gràcies a una requalificació de terrenys.

Enllaços
VilaWeb: Les lliçons del cas Pretòria.
VilaWeb TV: Reaccions dels partits a l’operació Pretòria (2) l El batlle de Santa Coloma renuncia tots els càrrecs.
PDF: Interlocutòria del jutge Baltasar Garzón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any