Diego Gómez: ‘No descartem que En Moviment es presente a les eleccions’

  • Entrevista de VilaWeb amb el president d'Escola Valenciana, un dels promotors d'aquesta nova plataforma ciutadana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant la manifestació de dissabte a València contra la corrupció es va poder visualitzar, per primera volta, la plataforma En Moviment, que treballa des de la societat civil valenciana per una regeneració democràtica de la política. Entre els impulsors hi ha Diego Gómez, president d’Escola Valenciana. VilaWeb l’ha entrevistat per saber amb més detall amb quina intenció neix la plataforma i quina valoració fa de la situació política del País Valencià.Què és En Moviment?

Som una plataforma, inicialment cívica, de base comarcal que pretén tenir una certa influència política. Volem potenciar els valors de la participació ciutadana i de la democràcia. La situació actual del País Valencià, en què els polítics no miren de resoldre els problemes que tenim, fa que els ciutadans s’allunyen cada volta més de la política. En vist d’això, la plataforma vol fer reviscolar la participació ciutadana per potenciar una opció valencianista i d’esquerres.

Qui en forma part?

Gent d’Escola Valenciana, Reviscola, Espai País Valencià, gent de col·lectivitats comarcals i de plataformes ciutadanes, grups com el de músics valencians, associacions com Ca Revolta, i persones a títol individual que veuen la necessitat de formar una base de treball de futur. No és una ‘paradeta’ més dins l’àmbit de moviments, sinó una plataforma ciutadana que neix des de baix i que arribarà allà on faça falta.

Això vol dir que vol presentar-se a les eleccions?

Encara no hi hem pensat, però no ho descartem. És evident que al País Valencià cal fer política nacional, en clau d’esquerres, de progrés i de canvi. En un futur, no descartem l’opció que aquesta plataforma tinga una incidència política, però no sabem si en forma de candidatura en unes eleccions autonòmiques o bé influint d’alguna manera els partits. Ara, si ho férem, seria des d’una base democràtica i participativa, convocant eleccions primàries i sobretot, tenint en compte una visió comarcal de la política. Cal veure clar que seria un error fer política des de València ciutat i, per tant, hem d’obrir les portes a totes les comarques.

Han tingut contactes amb els partits polítics?

Hem parlat amb Esquerra, amb el Bloc, amb Iniciativa i amb persones, a títol individual, del PSPV. No amaguem res, nosaltres. La intenció de fer visible un grup de gent que pot tenir possibilitats de creixement al país no ha de fer tremolar cap partit.

I com veuen aquests partits la iniciativa?

Quan hi hem parlat, no els hem dit que concorreríem a les eleccions, sinó que volíem generar una plataforma ciutadana en què tothom tinguera cabuda. No comptem col·locar-nos en cap llista electoral, sinó influir la manera que tenen els partits de fer les coses. Jo crec que ho han acceptat prou bé i que ara esperen veure què fem.

Què els va portar a constituir la plataforma?

La política nacionalista al País Valencià no ha avançat gens aquests últims anys, això és clar. No es pot reconsiderar la visió nacionalista amb criteris dels anys setanta i vuitanta, cal pensar en una segona transició. Després de la desafecció que va merèixer la plataforma Compromís, i atesa la situació actual d’indefinició política, un sector de gent jove i de gent acostada a Escola Valenciana va pensar, l’estiu passat, en la necessitat de fer una plataforma que aconseguira una xarxa comarcal per a incidir en tot el país i per a fer visible tota aquesta gent jove amb ganes de treballar i que encara no ha tingut l’oportunitat de fer-se sentir.

Se senten decebuts de l’oposició?

Creiem que ho podrien haver fet d’una altra manera. Fa cosa d’un any que tot volta entorn de l’obscurantisme del PP i ens hem descuidat de qüestions com el territori, les infrastructures, l’agricultura, la regeneració de la indústria, la participació ciutadana, etc. Ens hem oblidat de fer créixer un país que té moltes oportunitats. El PSPV-PSOE segueix el rastre polític del PP: no s’ha sabut mantenir fidel a certs plantejaments polítics basats en criteris de progrés i ha intentat guanyar un espai més centrista i amb actuacions pròpies de la dreta. I els partits de l’esquerra nacionalista no han pogut fer un salt de qualitat que demostre que són capaços de governar el país. L’opció local és important, però allò que compta és la Generalitat, i per aconseguir aquest canvi, caldrà fer més coses. No podem aspirar, simplement, a aconseguir més del 5% dels vots sinó a obtenir la majoria.

Dissabte es van deixar veure per primera volta a la manifestació contra la corrupció Quin serà el pas següent?

De moment, hem fet visible el començament de la plataforma, i ara esperem fer d’ací a poc una presentació pública per a explicar els nostres objectius i veure si la nostra influència és positiva o si els partits polítics ens consideren una ‘paradeta’ més i es mostren indiferents als nostres plantejaments. Volem transmetre un missatge positiu sobre les oportunitats que tenim els valencians, tot i les amenaces i la por que representa l’actual govern. Volem dir que és possible una regeneració política, de manera que provarem de moure la gent i de desvetllar il·lusió.

Quins són els objectius a llarg terme?

El primer, fer fora el PP de la Generalitat. El segon, regenerar la política del país des de la base ciutadana. És a dir, donar pas a noves generacions, a gent jove que té possibilitats i capacitat per a tirar endavant un canvi. I col·locar al centre de la societat valenciana el ‘sí’ a moltes qüestions: al futur, a la democràcia, a la participació, al diàleg, a la il·lusió… Ha arribat el moment de donar l’oportunitat a totes aquestes persones que fins ara no han pogut ser protagonistes de l’evolució del país.

B. Z.

Enllaços
Plataforma En Moviment: Bloc i grup de Facebook.
Mail Obert de Diego Gómez: En moviment (9-10-2009).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any