Les protestes contra la MAT s’intensifiquen

  • El col·lectiu Nova Energia s'aplega avui a Centelles per arrencar cargols d'una de les torres · A Girona, la plataforma No a la MAT escenifica l'enterrament de la línia · A Sant Hilari, un grup d'activistes continua instal·lat dalt dels arbres

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan tan sols queden dues torres per alçar a les Guilleries i per a completar així la construcció del tram de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Sentmenat i Bescanó, les protestes dels grups opositors han pres més força que mai. Animats per una sentència judicial que els és favorable i pel desmuntatge obligat de torres a Seva per problemes amb el terreny, han preparat per avui dues noves accions de protesta: l’aplec del ‘cargol’ a Centelles i l’enterrament de la MAT a Girona.L’aplec del ‘cargol’ i l’enterrament de la MAT

Ja fa alguns mesos que el col·lectiu Nova Energia, molt conegut pel seu activisme pacífic a les torres 38 i 39 de la MAT, a Sant Martí de Centelles, ha passat a l’acció organitzant els aplecs del ‘cargol’. Aquestes trobades consisteixen a arrencar de les torres ja construïdes de la línia els cargols de la base (vegeu la fotografia), mitjançant claus angleses.

Avui, poques setmanes després de saber-se que el jutjat contenciós administratiu número 12 de Barcelona instava a aturar les obres d’una torre de la MAT a Taradell donant la raó a l’ajuntamet del poble i poc després del desballestament de quatre torres a Seva perquè el terreny era massa inestable i corria el risc de cedir, el col·lectiu ha organitzat un gran aplec del ‘cargol’ a Centelles que es preveu molt concorregut. ‘Serà una gran festa, l’aplec del ‘cargol’ més gran, perquè mentre REE canta victòria abans d’hora la justícia ens comença a donar la raó’, ha explicat Martí Olivella, del col·lectiu Nova Energia, a VilaWeb. Un cop acabada l’acció, és previst que el col·lectiu faci pública la llista de signatures de tots els opositors a la línia que han arrencat almenys un cargol d’alguna de les torres.

També avui, i també per a festejar aquestes darreres notícies, la plataforma No a la MAT ha organitzat a les sis de la tarda a Girona una altra acció de protesta en la qual s’escenificarà l’enterrament de la línia a la plaça Independència. Després, tots els manifestants faran una cercavila pels carrers de la ciutat.

Dotze joves continuen acampats als arbres de Sant Hilari

Mentrestant, una dotzena de joves activistes continuen acampats des de fa deu dies dalt dels arbres del bosc de Sant Hilari Sacalm, a les Guilleries, on és previst que es comencin a construir les dues últimes torres del tram Sentmenat-Bescanó, els treballs de les quals encara no s’han començat. Els joves expliquen en aquest comunicat que no tenen cap intenció de baixar dels arbres. D’aquesta manera, argüeixen, evitaran la tala d’aquests arbres, necessària per a la construcció de les torres, i evitaran així que es comencin les obres.

Fonts dels diversos col·lectius que s’oposen a la MAT han explicat a VilaWeb que ara, arran de les últimes notícies i veient que el tram Sentmenat-Bescanó és pràcticament acabat i que l’oposició popular ha crescut aquests darrers mesos, s’ha obert una nova onada d’accions de protesta, que preveuen ‘més reivindicatives, més efectives i més concorregudes’.

Enllaços
Osona.com: Taradell guanya un contenciós administratiu contra Red Electrica
Osona.com: Comunicat dels activistes acampats a Sant Hilari Sacalm.
Vilaweb TV: ‘No he negociat res, tinc pilones de la MAT a casa i no he vist ni un duro’.
Web de No a la MAT | Plataforma contra l’Alta tensió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any