Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  29.10.2009  13:16

Els detinguts per l'operació Pretòria viatgen cap a Madrid

La investigació situa l'ex-diputat del PSC Luís Garcia al centre de la trama · S'hauria beneficiat d'operacions urbanístiques a Santa Coloma i a Sant Andreu de Llavaneres, quan hi governaven conjuntament PSC i PP

Men?ame
 

Els vuit detinguts dimarts al Principat pel cas Pretòria han abandonat poc abans de la una del migdia la caserna de la guàrdia civil de Sant Andreu de la Barca, després de passar-hi dues nits i de declarar davant de la policia. El trasllat es fa en dos furgons de la guàrdia civil custodiats per una patrulla que és previst que al punt de les set de la tarda arribin a l'Audiència espanyola, a Madrid. Els detinguts declararan demà davant el jutge Garzón.

La investigació apunta l'ex-diputat del PSC Luis García com a cap de la trama

És cada vegada més clar que la investigació de l'operació Pretòria de presumpta corrupció urbanística apunta a l'ex-diputat socialista Luís Garcia com cap de la trama. Segons la informació que ha transcendit de la investigació, Garcia hauria obtingut guanys per les plusvàlues aconseguides en operacions urbanístiques fraudulentes a Santa Coloma de Gramenet, com el projecte Cúbics, i a Sant Andreu de Llavaneres, en la urbanització de Can Riviere. Garcia i els altres vuit detinguts a Catalunya fan cap avui a Madrid, on el jutge Baltasar Garzón els prendrà declaració demà acusats de suborn, tràfic d'influències i emblanquiment de diners.

Garzón identifica Luis Garcia com l'eix de la trama i l'acusa d'haver establert una estructura de societats que simulaven la prestació de serveis per emetre factures falses i emblanquir els diners obtinguts de manera fraudulenta. Les primeres investigacions policíaques apunten que els implicats en el cas poden haver aconseguit 20 milions d'euros amb irregularitats, segons fonts judicials esmentades per algunes agències i mitjans. I això a través d'un possible entramat de societats que aconseguia requalificacions urbanístiques i que movia els diners al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

Operació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres

Garcia hauria obtingut importants beneficis en operacions urbanístiques a Santa Coloma de Gramenet i a Sant Andreu de Llavaneres. En aquest municipi del Maresme s'hauria embutxacat dos milions d'euros en dos anys gràcies a un conveni de requalificació urbanística. L'acord, signat pel govern municipal (PP i PSC) i Niesma Corporació SL, empresa presidida pel detingut, preveia un augment del 189% del sostre edificable de la zona de Can Riviere. L'entitat SOS Llavaneres va denunciar l'operació l'any 2007, però la fiscalia de Catalunya es va negar a investigar-la. Tanmateix, dimarts passat, dos agents vestits de paisà van entrar a la casa de la vila amb una notificació oficial de Garzón per requisar el conveni, segons que informa l'agència de notícies.

Niesma Corporació va pagar 3,2 milions d'euros per uns terrenys el 2003 i l'any següent va adquirir-ne uns d'adjacents per 1,5 milions. L'any 2005 es va signar un conveni de requalificació i, set mesos després, l'empresa del detingut va vendre tots els terrenys a una tercera societat per 9,7 milions, més del doble d'allò que n'havia pagat.

La Sindicatura va observar irregularitats a l'ajuntament

La Sindicatura de Comptes va fer un informe (pdf) l'any 2003 sobre algunes irregularitats de gestió de Bartomeu Muñoz al capdavant de l'Ajuntament de Santa Coloma, però no se sap si tenien relació amb la investigació d'ara. En aquell document, la Sindicatura analitzava l'impost sobre la plusvàlua de sòls urbans, la gestió de personal i les inversions reals amb el finançament corresponent, i en totes aquestes àrees, hi trobava irregularitats. El parlament va rebre l'informe l'any 2007, però cap grup no va proposar de discutir-lo.

Algunes de les irregularitats tenen relació amb l'adjudicació d'obres i serveis municipals. Per exemple, l'informe detallava que dues obres, pressupostades en gairebé mig milió d'euros, s'havien realitzat sense l'expedient administratiu corresponent. La Sindicatura també va descobrir tres expedients d'obres en què abans d'aprovar-se el projecte ja s'havien presentat les ofertes dels adjudicataris. Ara, la majoria d'irregularitats tenien a veure amb l'àrea de gestió de personal; per exemple, augments salarials no regulats.

Men?ame