Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  29.10.2009  06:00

La cultura lliure es reivindica a Barcelona

Al Fòrum Internacional de la Cultura Lliure que inclou la celebració dels Oxcars

Men?ame
 

Les veus per una cultura lliure s'apleguen, d'avui a diumenge, a Barcelona, en el Fòrum Internacional de la Cultura Lliure. El Fòrum vol unir esforços per impedir que la indústria i els governs 'imposin la seva política de control i de restricció de la cultura i de la informació'. Per això vol ser una plataforma per a proposar alternatives de coneixement, de cultura i de creativitat. Podeu veure'n el vídeo de presentació, i seguir el Fòrum en directe.

Avui al vespre, dins el Fòrum, es lliuraran els OXcars, premis de la cultura lliure, testimonis d'uns altres canals de creació de tanta qualitat com els tradicionals. A guisa de preàmbul, l'any passat es redactà el manifest 'L'avarícia forada el sac', una declaració d'intencions dels Oxcars, llegit a centenars de fòrums i enviat a gairebé tres-cents polítics.

Demà el Fòrum continuarà amb la presentació d'experiències entorn de cinc àrees de treball: perspectives legals i d'accés dels usuaris; educació; economies, nous models P2P i sostenibilitat distributiva; programari lliure i polítiques de la cultura lliure. Dissabte es faran grups de treball sobre aquestes qüestions i diumenge es posaran en comú els resultats dels grups de treball i es definirà una agenda comuna.

Per què a la ciutat de Barcelona?

Els organitzadors del Fòrum justifiquen l'elecció de Barcelona perquè el gener del 2010 l'estat espanyol detindrà la presidència de la Unió Europea i 'el govern espanyol ha anunciat que un dels seus cavalls de batalla seria reforçar el control d’internet i criminalitzar la cultura de la distribució digital'.

En aquest context, diuen els organitzadors, institucions culturals de Barcelona signen acords sobre l’accés a la cultura que serviran de model a les altres institucions del país, de l'estat espanyol i d'Europa. Finalment, els organitzadors asseguren que al país hi ha organitzacions molt actives i persones relacionades amb la cultura lliure que 'ofereixen un espai molt ric des d'on es pot llançar un procés internacional'.