La política catalana, tocada pel cas Pretòria

  • Montilla diu que entén el desànim i la irritació dels ciutadans · Artur Mas destaca la situació 'radicalment diferent' del PSC i de CDC arran de les detencions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2009 - 16:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els responsables dels partits catalans han comparegut avui amb motiu de les detencions fetes ahir per ordre del jutge de l’Audiència espanyola Baltasar Garzón sobre una presumpta trama de corrupció urbanística. El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat confiança a les institucions i ha dit que entenia la irritació de la gent (vídeo). Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, ha insistit que la situació de Convergència i del PSC eren ‘radicalment diferents’ (vídeo).Aquesta operació judicial, que que ha implicat l’escorcoll de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i les detencions del batlle, el socialista Bartomeu Muñoz, de l’ex-secretari de Presidència de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, l’ex-conseller Macià Alavedra i l’ex-diputat socialista Lluís Garcia, entre més, ha sacsejat la política.

És per això que Montilla ha justificat a compareixença extraordinària d’avui al Parlament. A més de demanar confiança en la classe política, Montilla ha encoratjat els líders polítics a col·laborar amb la justícia i ha demanat als partits ‘actuar amb contundència’ i a institucions, empreses i societat civil fer una ‘profunda reflexió’.

Mas veu situacions ‘radicalment diferents’ entre el PSC i CDC

Poc després de Montilla ha comparegut, també al Parlament, Artur Mas. El president de CiU ha coincidit amb Montilla que la política ha de recuperar la credibilitat i la confiança de la ciutadania i que cal aprofitar la gent honesta perquè ‘el sistema sigui creïble’.

Ara, Mas ha remarcat, tal com va fer ahir Felip Puig, que la situació en què es troben el PSC i Convergència arran de l’operació contra la corrupció és diferent. ‘Al PSC s’han detingut càrrecs electes i hi ha afectats ajuntaments governats pels socialistes amb majoria absoluta des de fa molts anys’, ha dit. En canvi, ha destacat que Lluís Prenafeta i Macià Alavedra fa vint i dotze anys, respectivament, que es van allunyar de la política.

Mas ha declarat: ‘Són fora de qualsevol responsabilitat política des de fa molts anys, no podem destituir-los si no tenen cap càrrec. Una altra cosa és la militància. Abans de prendre cap decisió vull escoltar la versió d’en Prenafeta i n’Alavedra, perquè encara no ho he pogut fer. Però estic segur que si pensen que això pot perjudicar el partit demanaran la suspensió temporal de militància’.

ICV-EUiA demana que PSC i CiU deixin sense càrrecs els implicats

La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha demanat al PSC i a CiU un esforç de transparència i d’ètica política per tal de recuperar la credibilitat perduda de partits i institucions. En aquest sentit, els ha instat a suspendre de militància aquells que romanguin vinculats al partit i a treure les responsabilitats dels càrrecs electes detinguts.

Camats ha criticat que Artur Mas no es plantegi d’expulsar de la federació els dos ex-alts-càrrecs del govern de Pujol detinguts i, en el cas de Macià Alavedra, que ‘no vegi que hauria de ser fora del seu consell assessor’.

El PP vol més explicacions i contundència

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, ha demanat màxima contundència a PSC i CiU i ha dit que José Montilla havia de donar més explicacions com a màxim responsable dels socialistes catalans. Els periodistes li han demanat per l’actuació del PP en el cas Gürtel i ella ha respost que el seu partit havia cessat els responsables polítics implicats.

Enllaços
VilaWeb TV: Montilla demana confiança en les institucions La Guàrdia Civil escorcolla la casa de la vila de Santa Coloma de Gramenet | Dos-cents veïns es concentren davant de la Casa de la Vila.
Notícia relacionada a VilaWeb: Els detinguts pel cas Pretòria declararan divendres davant el jutge Garzón

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any