Els tres pagesos detinguts surten en llibertat amb càrrecs

  • Unió de Pagesos demana responsabilitats polítiques per l'actuació dels mossos a Reus

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.10.2009 - 19:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs els tres pagesos detinguts ahir a Reus (Baix Camp) durant els enfrontaments entre mossos i manifestants. Uns dos-cents companys els han esperat durant tot el dia davant la comissaria. El sindicat Unió de Pagesos estudiarà ara si denuncia els mossos per una actuació que consideren ‘desmesurada’. A banda, ja ha demanat responsabilitats polítiques i la dimissió dels consellers Llena i Saura.El portaveu d’Unió de Pagesos, Salomó Torres, ha denunciat que l’actuació policíaca demostrava ‘la preopotència del conseller Saura, a qui li ha faltat cintura’ per a controlar la situació. ‘El sindicat considera totalment injustificada i arbitrària la detenció dels tres pagesos’, diu UP en un comunicat.

Torres també ha criticat com es van dur a terme les detencions. El primer manifestant fou detingut en sortir de l’hospital de Reus, on havia anat pel trencament d’un dit durant les protestes. Més tard, va detenir-se el seu germà i també Josep Carles Vicente, membre de la comissió permament nacional del sindicat. A més, el sindicat ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Joan Saura, del conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, i del delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, a qui ha declarat ‘persona non grata’.

Per la seva banda, el delegat del sindicat dels Mossos d’Esquadra antiavalots, Antoni Castejón, ha qualificat de ‘lamentable’ l’actuació dels manifestants i ha dit que les imatges demostraven que els pagesos havien atemptat contra l’autoritat.

Durant la manifestació d’ahir d’UP per a demanar preus més justos, els manifestants van bolcar un tractor carregat d’avellanes davant la seu territorial del Departament d’Agricultura, on van mirar d’accedir. Quan els agents els ho van impedir, començà la batussa. Els mossos van carregar contra els manifestants que els escridassaven i els llençaven productes agrícoles.

El coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Tarragona, Josep Maria Coll, va criticar l’actuació dels agents policíacs, que va qualificar de provocadora. Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, va defensar l’acció del cos dels mossos, els quals, segons el seu parer, havien garantit la integritat dels equipaments públics. A més, va criticar l’actitud d’alguns manifestants i les agressions als agents.

Condemna a l’agressió a un càmera

El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha condemnat l’agressió que va patir un càmera, que cobria la informació per a TV3, per part dels mossos. Així, el sindicat lamenta que els agents hagin agredit ‘novament’ representants dels mitjans de comunicació quan desenvolupaven la seva tasca informativa. El sindicat també denuncia que al càmera li exigissin les imatges enregistrades, a la qual cosa va negar-se.

En aquest sentit, el Col·legi de Periodistes també ha condemnat l’agressió dels mossos al càmera: ‘El Col·legi considera inacceptable que un professional de la informació sigui agredit, i que posteriorment se li demanin les imatges de l’actuació policial.’

Segons que explica el Col·legi, el càmera va rebre cops reiteradament ‘amb els escuts de defensa’ i també va rebre ‘un cop de porra al coll’; a més, explica que el càmera havia seguit la mobilització des de primera hora i denuncia que l’oficina de premsa dels mossos li demanés una còpia de les imatges. ‘Aquests fets mostren una manca de respecte per la tasca dels professionals de la informació en una societat democràtica i pel dret a la informació del conjunt de la ciutadania.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any