La gran nit del Botifarra

  • El nou fenomen de la música valenciana presenta disc nou avui i demà amb tots els honors al Gran Teatre de Xàtiva

VilaWeb
Redacció
23.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pep Gimeno Botifarra, el nou fenomen de la música valenciana, presenta avui i demà el segon disc, ‘Te’n cantaré més de mil’, al Gran Teatre de Xàtiva (22.30), la seva ciutat natal, amb totes les entrades venudes de fa dies. Aquest disc és un pas més en la tasca de recuperació de cançons tradicionals començada en el primer. Però entre l’un i l’altre el Botifarra ha esdevingut, a més d’un cantant reconegut, un símbol i una referència per al jovent (vegeu-ho en aquest reportatge).’Fa trenta-cinc anys que em dedique a parlar amb la gent gran per aprendre les seues cançons, algunes de les quals estaven quasi oblidades’, explica el Botifarra, que es mostra colpit i a la vegada orgullós de la gran acollida que la seva música ha trobat entre el jovent valencià: ‘aquests últims dos o tres anys m’adone que als concerts hi ha un vuitanta per cent de gent jove, i que aquests joves canten la Malaguenya o la Jota de Xàtiva’.

Cançons, aquestes dues, que pocs anys enrere només coneixia la gent gran de llocs molt concrets de la geografia valenciana i que ara se senten corejar a la majoria de concerts del Botifarra.

‘El Botifarra representa el nostre poble, les nostres cançons, la nostra tradició i la nostra gent’, explicava una jove seguidora dissabte passat a Xàtiva, on el Botifarra va fer un breu recital en un acte organitzat per a la gent del Raval amb la voluntat de dinamitzar el barri. ‘Aporta un aire nou a les cançons de tradicionals’, deia també dissabte, Àngel Roca, el seu versador habitual en les albades. Amb el seu to desenfadat i corrosiu habitual, el Botifarra va cantar, primer a Llocnou d’en Fenollet acompanyat per la seva cantadora de sempre, Lola, i ja ben entrada la matinada, una desena de cançons davant d’un centenar de veïns al Raval de Xàtiva.

En ambdós llocs, el Botifarra va demostrar que ha esdevingut un símbol que va més enllà de la música i que té un naturalitat especial: ‘el seu secret és no interpretar, sinó simplement ser així d’autèntic’, comentaven alguns dels assistents.

El seu creixement i la popularització de la seva música ha estat tan evident entre la publicació del primer disc i del segon, que per aquest segon s’ha rodejat d’una quinzena de músics, entre els quals Miquel Gil, el també xativí Feliu Ventura o membres d’Obrint Pas. Tots ells seran aquesta nit i demà a Xàtiva per acompanyar el Botifarra en un directe que ningú no dubta que serà una gran nit, la seva gran nit.

Enllaços
Xat de Pep Gimeno Botifarra amb els lectors de VilaWeb (1-4-2009).
MySpace de Botifarra.
‘Botifarra’ al YouTube: Malaguenya de Barxeta | L’u d’Aielo | Jota de Xàtiva | Amb Obrint Pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any