La imputació de Maria Antònia Munar accentua la crisi política de les Illes

  • UM troba la citació 'lògica i previsible' i el PSIB i el Bloc la troben preocupant

VilaWeb
L'ESMENA DEL PP SOBRE SON BACO, A VOTACIÓ AVUI

Avui es debat en ponència parlamentària l'esmena del PP contra el decret Nadal. Aquesta esmena, idèntica a la que va retirar fa poc UM per salvar el pacte de govern, té per objectiu que el projecte del camp de golf de Son Baco (Campos) es pugui realitzar; cosa impossible, si el decret Nadal s'aprova. I si bé tots els partits del pacte ja han avançat que hi votaran contra, és una incògnita el vot del diputat del grup mixt, Bartomeu Vicens, suspès de militància d'UM, un vot que és decisiu. Com que, llevat de canvis d'última hora, Vicens no votarà a la ponència d'avui, l'esmena del PP es mantindrà viva fins al plenari, d'aquí a unes quantes setmanes. [+ article]

Redacció
22.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La governabilitat de les institucions de les Illes Balears es complica cada dia més. Ahir, pocs dies després de la profunda crisi política que va fer trontollar el govern de coalició, la presidenta del parlament balear i presidenta d’honor d’Unió Mallorquina (UM), Maria Antònia Munar, fou citada a declarar com a imputada per l’anomenat cas Can Domenge de presumpta corrupció urbanística. UM troba la citació ‘lògica i previsible’, però els seus socis de govern la troben preocupant.Munar, que és qui va tancar el pacte de govern amb el president Antich l’any 2007 i que ha recuperat pes i influència dins d’UM d’ençà del congrés del juliol, declararà el 16 de novembre a les deu del matí davant del jutge, imputada en un cas en què també hi ha el seu company de partit Miquel Nadal i l’ex-membre d’UM, ara suspès de militància per la seva imputació en un altre cas de corrupció urbanística, Bartomeu Vicens.

Ahir va dir que la seva citació com a imputada entrava dins ‘l’estricta normalitat’ perquè ella presidia el Consell de Mallorca quan es va adjudicar el solar de Can Domenge per trenta milions, la meitat del seu valor de mercat: ‘El fet de governar i de prendre decisions té conseqüències i és normal que el jutge cridi a declarar totes les persones que van participar en el procés’. I va assegurar que explicaria al jutge tot allò que sap. El jutge haurà de decidir, després de la declaració, quines imputacions formals fa contra Munar i quines mesures cautelars pren, en cas que l’acusi de cap delicte.

Un nou sotrac per al Pacte

La imputació de Munar, quan fa dues setmanes que el Tribunal Superior de Justícia balear va assumir les competències per a instruir el cas, just perquè hi havia aforats imputats, arriba en un moment molt delicat per a l’estabilitat política a les Illes. Encara amb la incògnita sobre el projecte del camp de golf de Son Baco (l’esmena del PP que pot fer avançar el projecte es vota avui en ponència parlamentària), que ha estat el principal escull del pacte, i una volta reconduïda la crisi al Consell de Mallorca, els socis de govern veuen en la imputació de la segona autoritat de les Illes un nou obstacle per a la bona marxa del pacte de govern. I és justament per frenar tot moviment en aquest sentit que la portaveu d’UM, Catalina Julve, va assegurar ahir que la imputació de Munar no afectaria ‘en cap cas’ l’estabilitat del govern.

Alorda (Bloc): ‘Deixa el parlament en una situació insostenible’

Tot amb tot, el Bloc, que darrerament ha tingut unes relacions molt tenses amb UM perquè el batlle de Campos (UM) ha cessat els dos regidors del PSM, no amaga gens la preocupació pels fets. ‘La imputació de Munar deixa el parlament en una situació insostenible’, va dir ahir el diputat Antoni Alorda, que va confessar que la notícia no l’havia sorprès, però que la situació de Munar, figura ‘de primer nivell institucional’, era molt incòmoda i que la imputació era ‘molt greu’. Segons Alorda, Munar hauria de dimitir com a presidenta del parlament, en cas que el jutge prengués mesures cautelars contra ella: ‘Les mesures cautelars són incompatibles amb l’exercici de la presidència del parlament.’

El PSIB, preocupat però prudent

Ara, el diputat i portaveu del PSIB-PSOE, Antoni Diéguez, va dir que això no ajudava gens a millorar la imatge de la cambra balear, amb uns quants parlamentaris més imputats pel cas Can Domenge i per unes altres causes judicials de presumpta corrupció, però va puntualitzar que mentre Munar no fos acusada de cap delicte no hi hauria inconvenients perquè continués ‘desenvolupant el seu càrrec’. El PSIB va demanar que no es confongués ‘imputació i culpabilitat’.

Rubio (PP), també citat a declarar com a imputat

El magistrat de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia balear, Francisco Javier Muñoz Jiménez, també ha citat a declarar el conseller del Consell de Mallorca Fernando Rubio Aguiló, del PP, per aquest mateix cas.

Enllaços
Premsa de les Illes: Diari de Balears i Diario de Mallorca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any