Tots els partits catalans excepte el PSC votaran contra els pressupostos de Zapatero

  • Tiraran endavant gràcies a PNB i CC · El congrés ha començat avui el debat de les esmenes a la totalitat

VilaWeb
Redacció
20.10.2009 - 11:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui ha començat al ple del congrés espanyol el debat de totalitat del projecte de llei dels pressupostos generals de l’estat per al 2010 que s’allargarà fins demà, quan hi ha previst que s’aprovin gràcies al PNB i CC. Els partits catalans excepte el PSC votaran en contra dels pressupostos, els primers elaborats per la vice-presidenta econòmica, Elena Salgado. Qui tampoc no hi donarà suport són IU, PP, BNG i UPyD. Podeu seguir el debat en directe.Les demandes dels partits catalans

El PSOE haurà d’escoltar les crítiques dels partits contraris als pressupostos que han presentat les esmenes a la totalitat. Entre ells, els partits catalans. CiU ha presentat l’esmena perquè els pressupostos ‘pugen impostos, fan més dèficit, que també voldrà dir més impostos, i baixen la inversió, tant en investigació i desenvolupament, com en infraestructures’. Consideren que els pressupostos que presenten els socialistes no arreglaran res i ‘a sobre empitjoraran la situació’.

Per la seva part, ERC critica que el PSOE ‘no ha volgut redreçar els pressupostos i manté una reforma fiscal que castiga les classes mitjanes, que penalitza l’estalvi i el consum i que és poc progressiva’. En un primer moment, els republicans van condicionar el seu suport als pressupostos si finalment TV3 es podia veure al País Valencià, però aquesta demanda s’ha anat perdent a mesura que passaven els dies. Finalment, van sol·licitar al govern espanyol la gestió de l’aeroport del Prat però aquest no ha volgut cedir les competències.

ICV també es mostra contrari als pressupostos perquè considera que haurien de donar ‘un gir a l’esquerra i catalanista’ ja que, segons la formació, suposen una pujada generalitzada de l’IVA i no tenen un compromís amb Catalunya.

En canvi, el PSC ha anunciat el ‘ple suport’ als pressupostos perquè ‘suposen un instrument útil i imprescindible per fer front a la crisi, donen més eines a qui més pateix els seus efectes i demanen un esforç suplementari a aquells qui més tenen en aquesta conjuntura econòmica’.

Les concessions del PSOE

Els PSOE han mantingut contactes telefònics durant tot el cap de setmana amb els portaveus d’ERC, IU, ICV i BNG per tractar de convèncer-los que retirin les esmenes de devolució a canvi de certes concessions en matèria fiscal, com ara mantenir la deducció de l’IRPF dels 400 euros per a les rendes inferiors a 11.000 euros anuals i fer-la ‘progressiva’ des d’aquesta quantitat fins a 15.000 euros, fet que suposaria una retallada de la recaptació d’entre 1.400 i 1.500 milions d’euros.

Malgrat això, per a les formacions aquestes ofertes i altres com elevar la tributació dels esportistes estrangers, la revisió de la qual ja va reclamar el Senat fa dues setmanes a través d’una iniciativa del BNG, o introduir elements de progressivitat en les ajudes de 2.500 per naixement o adopció, no són més que ‘guindes’ a un pastís els ingredients principals del qual, l’IVA i les Sicav, no es modificaran. Concretament no es revisarà la pujada de dos punts del tipus general de l’IVA ni la tributació de les Sicav, tot i que la possibilitat de revisar la tributació de l’IRPF per a les rendes altes segueix sobre la taula.

El suport del PNB als pressupostos

Tot i així, els pressupostos, que segons la vice-presidenta econòmica del govern espanyol es basen en el ‘compromís social’ i l”austeritat’ per reduir el dèficit públic, tiraran endavant. Serà gràcies al suport de PNB i Coalició Canària, malgrat que la negociació amb els nacionalistes bascos encara no s’ha tancat i ara mateix se segueix treballant en un acord en matèria d’inversions de l’èxit de les quals dependrà el sentit del vot del PNB.

En qualsevol cas, sembla que existeix un ‘clima d’entesa’ entre PSOE i PNB després que els socialistes satisfessin les ‘pre-condicions’ dels bascos que passen per pactar el ‘blindatge’ del Concert Econòmic basc, la devolució de fins a 450 milions de l’IVA a Àlaba i la negociació sobre les transferències d’ocupació al País Basc. Previsiblement l’acord no arribi a firmar-se fins demà, quan es votin els pressupostos, i es podria traduir en una sèrie d’esmenes assumides pel PSOE.

Enllaços
Emissió en directe del debat de pressupostos al ple del congrés espanyol.
Informació sobre els pressupostos estatals del 2010.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any