Manresa i Sant Cugat del Vallès voten en favor del referèndum sobre la independència

  • Els vots contraris, del PP i del PSC, no van poder imposar-se · Caamaño critica les consultes

VilaWeb
VilaWeb
VULLVOTAR.CAT JA SUPERA LES ONZE MIL ADHESIONS

La campanya Vullvotar.cat continua sumant adhesions cada dia que passa, i en aquests moments ja supera les onze mil. VilaWeb va llançar-la per donar suport a consultes populars com la d'Arenys de Munt. A la llista d'adherits, hi figuren polítics com Biel Barceló (PSM), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV), Felip Puig (CiU) i Joan Carretero (Reagrupament); i escriptors com Montserrat Abelló, Toni Cucarella, Biel Mesquida i Isabel-Clara Simó.

Si encara no us hi heu adherit, podeu fer-ho omplint aquest formulari, fent-hi constar el vostre nom (o inicials) i la vostra comarca.

Redacció
20.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Manresa i Sant Cugat del Vallès són les dues ciutats més grans que han aprovat sengles mocions de suport a una consulta popular sobre la independència. El ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir la moció amb els vots favorables de CiU, ERC i la CUP i els vots contraris de PSC i PP . ICV i la PxC s’abstingueren. A Sant Cugat, la moció es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC i ICV, el vot contrari del PP i l’abstenció del PSC.La moció de Sant Cugat fou impulsada per la plataforma Santcugatenca per l’Autodeterminació i presentada al ple pels grups municipals de CiU, ICV-EUiA i ERC. El portaveu de CiU i del govern municipal, Joan Recasens, va dir que el l’ajuntament considera que s’ha de donar suport a qualsevol iniciativa d’aquestes característiques perquè contribueix a enriquir la societat.

A Manresa, Alexis Serra, cap del grup municipal de CiU, va explicar que el seu grup hi votava a favor perquè es tracta d’una qüestió de ‘qualitat democràtica i de participació ciutadana’, i va dir que costa d’entendre que algú s’hi pugui oposar. En la mateixa línia es van expressar Ignasi Perramon, cap del grup municipal d’ERC, i Adam Majó (bloc de MÉSVilaWeb), de la CUP, que van remarcar que la consulta havia de servir per ‘aprofundir en les llibertats democràtiques’.

ICV, que va mantenir en secret el sentit del seu vot fins a l’últim moment, es va abstenir en la votació: ‘més enllà del contingut de la proposta és impensable que ens hi oposem’, va dir Núria Sensat, cap del grup municipal d’ICV. PxC també s’hi va abstenir perquè va considera que la consulta és un ‘festival preelectoral’ i el PP va justificar la seva oposió a la moció argüint que aquestes consultes desestabilitzen la societat i que no és feina dels municipis de promoure-les. Josep Lluís Irujo, portaveu del PSC, va explicar que el seu grup respectava la iniciativa però que el seu partit està ‘més centrat’ en la defensa de l’estatut. Les paraules d’Irujo van ser replicades per Majó, que va demanar al PSC que, si respectava la iniciativa, hi votés a favor i, en tot cas, fes campanya pel no.

Uns vuitanta representants d’aquestes entitats es van aplegar a la sala per seguir el que alguns van qualificar de ‘moment històric’. Cal tenir present que Manresa, amb 76.000 habitants, és una de les ciutats més grans que aprova una moció de suport a les consultes. A més, és governada pel PSC en coalició amb ERC i ICV, la qual cosa va causar divisió de vot entre els tres partits de govern (PSC en contra, ERC a favor i ICV s’ha abstingut). Josep Camprubí, en representació de les entitats, va explicar que ara el més important era ‘fer difusió’ de la iniciativa i obrir-la a més entitats.

Caamaño critica les consultes

El ministre de justícia espanyol, Francisco Caamaño s’ha referit a les consultes sobre la independència. Concretament Caamaño considera que ‘mai és bo jugar amb els mecanismes de participació democràtica’ perquè existeix la possibilitat de convocar consultes ‘i és així com s’ha de fer, no jugar a forçar les institucions’. Sobre quin paper adoptarà el govern espanyol, Caamaño ha dit que ‘quan s’intenti vulnerar la llei, el govern reaccionarà’. El ministre considera que el sector independentista del país haurà de presentar-se a les eleccions, tenir les majories suficients i plantejar una reforma de la Constitució si vol fer sentir la seva veu. Caamaño ha afegit que ‘la majoria dels ciutadans no comparteixen els sentiments independentistes’.

Enllaços
Regió 7: Manresa aprova fer una consulta independentista (cronologia del ple).
Cugat.cat: Suport del ple a la consulta ciutadana sobre la sobirania de Catalunya.
Vullvotar.cat continua sumant i ja supera les 11.000 adhesions.
VilaWeb TV: Arenys de Munt, la pel·lícula dels fets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any