Periodisme i educació, cara a cara

  • VilaWeb TV ofereix durant aquesta setmana els debats que han tingut lloc a les jornades 'Periodisme digital a l'escola'

VilaWeb
Redacció
19.10.2009 - 20:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana s’han fet a Barcelona i la UAB les jornades Periodisme digital a l’escola, on més d’un centenar de mestres arribats de tot el país han reflexionat sobre les crisis paral·leles que viuen l’escola i els mitjans, i el seu impacte en l’educació. Les jornades, organitzades per Escoles en xarxa, es van obrir divendres amb un debat entre Salvador Cardús i la rectora de la UOC Imma Tubella, en què es va posar en relleu la dificultat de lligar un alumnat cada vegada més autònom amb el principi d’autoritat que reclama l’ensenyament. En aquest vídeo podeu consultar el debat íntegre entre Cardús i Tubella. VilaWeb TV va enregistrar dos col·loquis més: ‘Periodisme digital en el món de la comunicació’, amb la participació del director de l’ACN Saül Gordillo, la periodista de Ràdio 4 Pilar Sampietro, el productor i presentador Miquel Calçada i la blocaire Trina Milan; i ‘Periodisme digital a l’escola’, amb el responsable de Diari de l’Escola Josep Maria Foix, el responsable de projectes col·laboratius i difusió TAC Pitu Martínez, la periodista i educadora de comunicació audiovisual Carme Mayugo i el director del programa DiguesCOM de COMRàdio, Miquel Giménez. Aquests dos col·loquis, juntament amb la conferència de cloenda de Vicent Partal i Jordi Sabater, es podran consultar durant aquesta setmana en aquest canal de VilaWeb TV.En el debat inaugural, Salvador Cardús i Imma Tubella van coincidir que l’abast dels canvis és notable i van remarcar que si bé seria un fracàs que s’imposés un model d’escola i d’universitat que no fos capaç d’acceptar la iniciativa cada vegada més gran que tenen els alumnes, també ho seria que l’escola no sapigués posar el mestre al seu lloc de direcció del procés educatiu. Tubella va explicar que als Estats Units comença a ser normal el fenomen d’alumnes que es matriculen formalment en una universitat, però després segueixen les classes a través d’internet en una altra perquè els interessa més o els agrada més el professor. Per la seva banda, Cardús va remarcar que la confusió que causa el canvi no és nova i que cada nova tecnologia ha arribat acompanyada de prediccions catastrofistes que generalment no s’han complert.

El mateix divendres, Gordillo, Pilar Sampietro, Miquel Calçada i Trina Milan van exposar al col·loqui ‘Periodisme digital en el món de la comunicació’ la crisi que afecta les diverses cares del periodisme i les empreses periodístiques, posant l’èmfasi també en la incertesa en la qual ens movem des de fa anys. I a la tarda, uns quants tallers es van mostrar experiències de periodisme digital que es fan a les escoles. Per l’actual director de Canal Barça, Vicent Sanchis, que va assistir a les jornades com a vice-president d’Òmnium, la digitalització ‘ha revolucionat el món del periodisme’. Aquesta ara és ‘molt més massiva, més democràtica i més popular’. Actualment, la comunicació ‘ja no és la relació que s’estableix entre un sacerdot i la seva parròquia, on sembla que el sacerdot té tota la raó i els parroquians acaten allò que diu, ara s’ha passat a una dinàmica molt més oberta, molt més participativa’, resumeix. Però reconeix que ‘també es genera més confusió’.

El presentador d’Afers Exteriors, Miquel Calçada, va admatre, irònic, ‘que no té ni idea de cap a on va el món del periodisme’. ‘I no crec’, va afegir, ‘que hi hagi gaire gent que pugi afirmar el contrari’. Fa deu anys era ‘molt difícil’ de preveure tots els canvis que hi ha hagut. Als estudis de ràdio ‘hi havia magnetòfons, tisores per tallar la cinta magnetofònica, ningú no es podia imaginar com canviaria tot’. El fet que canviï la tècnica fa que ‘també canviï la manera de pensar-ho i d’actuar’. Calçada, responent a un dels docents assistents que va emplaçar els conferenciants a opinar sobre la dificultat d’ensenyar a uns alumnes si es desconeix el panorama que hi haurà d’aquí a deu anys, va augurar que, malgrat que tothom pugui dir-hi la seva gràcies a internet, ‘sempre hi haurà mitjans de comunicació que seran com marques de referència que comptaran amb més credibilitat’.

El director de l’ACN, Saül Gordillo, va insistir que és la tecnologia ‘la que hauria d’estar al servei del periodisme, i no al revés’, i es va mostrar convençut que les xarxes socials o els blocs ‘no substituiran el periodisme, sinó que el faran més necessari’.

Dissabte, la jornada va continuar amb un debat sobre el periodisme escolar, amb la presència de Josep Maria Foix, Pitu Martínez, Carme Mayugo i Miquel Giménez, i amb més tallers.

Enllaços
Web de la jornada i vídeo del debat inaugural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any