Millet i Montull, en llibertat sense fiança

  • El jutge tan sols els retira els passaports · La fiscalia demanava mesures cautelars més contundents, com ara presó preventiva sense fiança

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.10.2009 - 14:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El magistrat del jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona, Juli Solaz, ha deixat en llibertat sense fiança l’ex-president de la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català, Fèlix Millet, i la seva mà dreta i ex-administrador, Jordi Montull, acusats d’apropiació indeguda de diners del Palau i de falsedat documental. El jutge només els ha imposat la condició que no surtin de l’estat, tot i que la fiscalia havia demanat que s’imposessin mesures cautelars més dures contra Millet i Montull.Després de les declaracions, els advocats respectius de Millet i Montull, Pau Molins i Jordi Pina, han explicat que la fiscalia i les acusacions particulars (formades pel palau i l’Orfeó) havien demanat presó sense fiança però que ells han al·legat que no hi havia risc de fugida, un dels motius pels quals es pot decretar presó provisional com a mesura cautelar.

Els advocats també han explicat que fins ara tots els canvis que hi havia hagut al cas eren favorables als acusats i han citat la confessió de Millet, l’entrega de 3,6 milions d’euros en efectiu i la posada a disposició del jutjat de patrimoni valorat en prop de 15 milions d’euros.

Les declaracions de Millet i Montull han durat prop d’una hora cadascuna. Tots dos han dit al jutge que s’havien ‘equivocat’ i s’han ratificat en allò exposat a la carta enviada al jutge al setembre. Segons Pina, avui no s’han quantificat els perjudicis causats al Palau i l’Orfeó, que hauran de determinar les auditories, sinó que s’han centrat en els fets.

Actualment ja fa un mes de la carta en què Millet confessava que s’havia apropiat més de tres milions d’euros de la institució i que havia fet pagaments sense justificar. La fiscalia, que va presentar la querella (pdf) al juny, havia demanat dues vegades al jutge que apliqués mesures cautelars a Millet i Montull, com ara presó sota fiança o l’obligatorietat de presentar-se al jutjat, però el magistrat les va denegar fins que els acusats no haguessin declarat. Avui la fiscalia ha tornat a fer aquestes peticions de mesures cautelars, que el jutge ha denegat novament.

La petició del fiscal també l’han feta l’advocada del consorci del Palau de la Música, en representació dels serveis jurídics de la Generalitat, i els advocats de l’Orfeó i del Palau de la Música.

El sumari del cas

El jutge va aixecar fa un parell de setmanes el secret de sumari d’una part del cas (document íntegre, pdf) i dos dies després feia públiques les vuit-centes pàgines i escaig de la investigació. Va ser aleshores que es va saber que un anònim ja havia avisat Hisenda, el 2002, de ‘l’alt grau’ de corrupció del Palau. Però la investigació no va començar fins l’any passat, quan l’Agència Tributària va observar la retirada de molts bitllets de 500 euros de comptes del Palau. A final de juliol, la policia va escorcollar l’edifici arran de la querella de la fiscalia, i dos mesos més tard, Millet confessava al jutge que s’havia apropiat tres milions d’euros de la fundació.

Enllaços
VilaWeb TV: Millet i Montull, en llibertat sense fiança l Cantaires de l’Orfeó Català interpreten el Cant de la Senyera en una protesta contra Millet.
Arxiu de VilaWeb: Un anònim va avisar Hisenda el 2002 de les maniobres de Fèlix Millet (10-10-09) l Millet pot haver desviat uns deu milions d’euros des del 2003, segons la fiscalia (8-10-09).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any