Esquerra culmina el relleu de Carod per Puigcercós

  • El nou candidat a les eleccions del 2010 tanca els actes de proclamació amb una ascensió al Puigmal · Fixa el dret de decidir com a 'eix vital del partit'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana Esquerra culmina a Núria el relleu en la candidatura a la presidència de la Generalitat. A l’abril Josep-Lluís Carod-Rovira va renunciar a ser el candidat en favor de Joan Puigcercós; fa deu dies es va saber que el president del partit havia comunicat a Carod que prescindia d’ell a les llistes, i ahir Puigcercós va ser proclamat candidat per un 94% dels consellers nacionals i va anunciar que el dret de decidir seria l’eix vital’ del partit.Ho va fer en un discurs (pdf) al qual va assistir Carod, poc abans de marxar cap a Nova York per pronunciar una conferència com a conseller de la Vice-presidència.

En el Consell Nacional, reunit ahir a Núria, hi van assistir tots els membres d’Esquerra al Govern, inclòs Carod-Rovira, a més del president del Parlament, Ernest Benach. L’aclaparadora victòria de Puigcercós, amb 145 vots a favor, 9 en blanc i cap en contra, es pot interpretar també com la benedicció del Consell Nacional a l’exclusió de Carod de les llistes republicanes.

Davant d’aquests dirigents, i d’uns set-cents assistents més, Puigcercós, ja proclamat candidat, va fer un discurs amb to solemne, recordant en tot moment el llegat dels presidents Francesc Macià i Lluís Companys. Va dir que assumia el lideratge electoral d’Esquerra amb ‘honor, humilitat i responsabilitat’ i amb agraïment pels qui han gestionat l’autonomia els darrers trenta anys, però amb la convicció, va remarcar, que és necessari d’iniciar una ‘nova etapa’ que fixi ‘nous horitzons’.

El dret de decidir, ‘eix vital del partit’

‘Hem situat el dret de decidir al centre del debat polític’, va declarar. Segons va dir, la pròxima legislatura ‘els catalans hem de poder exercir el dret de decidir, de decidir la nostra llibertat i de decidir la nostra independència. Hem de poder decidir allò que volem ser, és un dret democràtic. I ha de ser un eix prioritari per nosaltres, al costat de la justícia social i del canvi de paradigma econòmic’.

Puigcercós, que va reivindicar ERC com el ‘motor de canvi’ de Catalunya, va fer una defensa de les conquestes socials històriques impulsades pels republicans, i va defensar la política com ‘l’únic instrument vàlid en democràcia’, perquè ‘l’absènscia de política és la demagògia’; la política com a eina ‘dels que defensem l’honradesa’ per combatre ‘la corrupció i els corruptors’. ‘La dreta no necessita la política: té el poder econòmic, el poder mediàtic i altres poders estratègics’ que ‘la gent planera mai podrà assolir’, va reblar. I va considerar èxits d’ERC que la defensa del concert econòmic i la denúncia del dèficit fiscal siguin al centre del debat polític i que l’independentisme s’hagi dotat de pragmatisme i contingut lluny d’essencialismes’.

Avui culmina la proclamació de la candidatura amb una simbòlica ascensió al cim del Puigmal.

Enllaços
Discurs íntegre de Puigcercós (pdf) després de ser proclamat candidat d’Esquerra.
Bloc de Joan Puigcercós.
Esquerra: Puigcercós proclamat candidat d’Esquerra a la presidència de la Generalitat amb el 94% dels vots del Consell Nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any