La majoria de sindicats bascos convoquen una manifestació contra les detencions de dimarts

  • Demanen l'alliberament dels detinguts · EA i Aralar ja hi han donat suport

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.10.2009 - 19:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria de sindicats bascos (ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i HIRU) han convocat avui una manifestació per a dissabte a la tarda a Sant Sebastià sota el lema ‘Per la llibertat, tots els drets per a tothom’, com a protesta per les detencions, abans-d’ahir, de representants de l’esquerra independentista basca, entre els quals, Arnaldo Otegi, Rufi Etxebarria i Rafa Díez. Eusko Alkartasuna i Aralar ja han anunciat que donaven suport a la manifestació.En una compareixença davant dels mitjans, els representants sindicals han llegit un comunicat conjunt en què mostren la seva solidaritat amb els detinguts i la seva ‘especial afectació’ pel fet que l’operació policíaca es fes a la seu d’un sindicat i que entre els detinguts hi hagi l’ex-secretari general del LAB, Rafa Díez Usabiaga. A més, han demanat que es deixi en llibertat tots els detinguts perquè consideren que l’exercici d’una llibertat fonamental ‘no hauria de ser causa de detenció en un sistema democràtic’.

‘Això que l’estat fa a l’empara del pacte antiterrorista subscrit pel PP i el PSOE el 2001 és un genocidi polític en tota regla que s’ha d’acabar’, han afirmat, després de criticar la ‘indefensió lligada al règim d’incomunicació a la legislació antiterrorista’.

Al seu parer, les detencions d’abans-d’ahir ‘només s’expliquen des de l’actitud política que té l’estat espanyol de negar el dret a la participació política d’un sector de la ciutadania que professa unes determinades idees’ i han denunciat ‘la instrumentalització amb finalitats polítiques de l’administració de justícia.’

EA i Aralar s’afegeixen a la manifestació

Aralar i EA ja han anunciat que s’afegien a la manifestació de dissabte. En un comunicat, Aralar ha destacat la necessitat de donar ‘una resposta conjunta a aquesta situació greu’ i és per això que ha fet una crida ‘a la ciutadania, els agents socials i polítics del país a sortir al carrer.’ Així mateix, la formació ha advertit que ‘la pau i la normalitat política’ només arribarien ‘per la via de la profundització dels drets i no per la via de la conculcació i limitació de drets, amb l’empresonament de persones.’

En la mateixa línia, Eusko Alkartasuna ha qualificat les detencions ‘d’atac directe a les llibertats cíviques i a les ànsies de normalització de la societat basca.’ També ha fet una crida a participar en la manifestació per tal d’expressa ‘de manera inequívoca el rebuig’ a les detencions.

A migdia ja hi ha hagut concentracions simultànies a les seus del sindicat LAB de Bilbao, Pamplona, Sant Sebastià i Vitòria per contestar les detencions. La secretària general del LAB, Ainhoa Etxaide, va dir ahir que el país vivia ‘un nou assalt repressiu de l’estat espanyol’.

Enllaços
Gara: La mayoría sindical llama a manifestarse el sábado en Donostia en respuesta a la última redada.
Berria: Euskal sindikatuek manifestazio nazionala deitu dute etzirako, “Estatuaren genozidio politikoari” erantzuna emateko.
EiTB: LAB: “Las detenciones reforzarán a la izquierda abertzale”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any