Presidents sota sospita

  • La citació pel cas Palma Arena i el desenllaç del cas Costa posen Camps i Matas en una situació molt difícil · El PP estudia convocar eleccions anticipades al País Valencià

VilaWeb
Redacció
15.10.2009 - 09:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coincidència en el temps n’ha augmentat l’impacte. En qüestió d’hores l’eix València-Palma s’ha esquerdat arran de la citació de Jaume Matas a declarar pel cas Palma Arena i pels rumors d’un possible avançament de les eleccions per mirar de resoldre la situació del president Camps, desautoritzat per Rajoy, acaçat pels capitostos valencians del partit i acorralat per un Ricardo Costa que ha acabat acceptant, entre plors, el cessament.El cas Palma Arena i el cas Costa capgiren la imatge triomfal que el PP havia erigit a cavall de València i Palma des dels anys que Zaplana i Matas compartien vaixells i projectes. Ara la corrupció tapa els grans projectes i les declaracions d’entusiasme mentre el desconcert dels militants populars és palpable. Si més no, avui hi ha dos presidents sota sospita (Zaplana encara resta a l’ombra) i l’espessa trama política que el PP havia teixit d’una manera tan eficaç comença a esquinçar-se i a tenyir-se de dubtes.

Matas citat a declarar

Les investigacions sobre casos de corrupció van apuntar ahir a l’ex-president del govern balear, Jaume Matas. El jutge que instrueix una possible trama de malversació de diners públics en la construcció del velòdrom Palma Arena entre el 2005 i el 2007 va citar-lo ahir a declarar el 23 de març vinent. Però Matas va afanyar-se a negar tota imputació i a oferir la seva col·laboració amb la justícia.

En un comunicat, l’advocat de Matas, Rafael Perera, ha criticat que el citessin a declarar amb tanta antelació, perquè això perjudica ‘innecessàriament’ l’ex-president. En efecte, aquest pot veure ‘en entredit la seva actuació, sense poder aportar eficaçment una versió exculpatòria dels càrrecs que puguin imputar-se-li’.

Juntament amb Matas, també hauran de declarar el president de Gesa-Endesa, Bartomeu Reus, la muller de l’ex-president, M. Teresa Areal, i el seu cunyat i ex-gerent del PP balear, Fernando Areal, que ja va declarar fa un mes i mig sobre possibles pagaments a l’empresa de comunicació Nimbus.

El jutge investiga una presumpta malversació de diners públics en la construcció del velòdrom Palma Arena, els anys 2005 i 2007, que va costar entre 48 milions d’euros i 110. En aquest cas, hi ha més de trenta-cinc imputats, entre els quals molts antics alts càrrecs del PP, com ara l’ex-portaveu de la formació política de l’Ajuntament de Palma, Rafael Duran; l’ex-director general d’Esports, Pepe Ballester; el diputat Antoni Serra; i l’ex-regidor d’Hisenda, Pedro Álvarez.

Costa, finalment cessat

Mentrestant, a València Francisco Camps ha cedit a la direcció del PP espanyol i ha deixat Ricardo Costa sense els càrrecs de portaveu de les Corts i de secretari general, que ara detindran Rafael Maluenda i César Augusto Asencio, respectivament. La decisió es va prendre poc abans del ple de les Corts i després de l’avís de la secretària general del PP espanyol, M. Dolores de Cospedal, que havia amenaçat Costa de suspendre’l de militància, si continuava exercint els càrrecs.

I és que Costa es va negar dimarts a dimitir per la seva vinculació amb el cas Gürtel, cosa que va desfermar una greu crisi entre la direcció de Madrid i la de València.

La jornada d’ahir a les Corts va ser moguda. A les deu del matí Costa i Camps es van reunir a les dependències del grup parlamentari i la presidenta de la cambra, Milagrosa Martínez, va demanar als grups que s’endarrerís mitja hora el començament del ple, previst per a dos quarts d’onze. Quan el ple va començar, ni Costa ni Camps no eren a l’escó: l’un perquè l’havien rellevat dels càrrecs i l’altre perquè se n’havia anat dient que ‘la decisió que vam acordar ahir ja s’ha pres’.

Costa va arribar a plorar en públic declarant que sempre ‘havia estat al servei del partit’ i que no tenia, gens ni mica, la voluntat d’aferrar-se a cap càrrec. ‘Solament vull que sigui clar que la meva gestió ha estat correcta i que no es dubti de la meva honradesa’, va proferir.

Ara la situació és molt complicada per al president Camps i tant a Madrid com a València especulaven ahir amb un avançament electoral, possible amb el nou estatut. Si el PP revalidés la majoria en unes eleccions, hi ha qui diu que això sancionaria el poder de Camps i fins i tot el blindaria de possibles investigacions ulteriors del cas Gürtel.

Enllaços
Levante-EMV: Camps claudica ante Rajoy al sacrificar a Costa y siembra el desconcierto en el PP valenciano l Las Provincias: Camps coloca a dos alicantinos en la cúspide del partido tras apartar a Costa l El Periódico Mediterráneo: Rajoy se impone a Camps y fuerza la salida total de Costa.
Diari de Balears: Imputat l Diario de Mallorca: El juez cita como imputados a Matas y su esposa para marzo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any