Presenten la VI reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori

  • Se celebrarà del 22 al 24 d'octubre a Santa Eulàlia de Puig-oriol

VilaWeb
Redacció
15.10.2009 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre els dies 22 i 24 d’octubre, se celebrarà a Santa Eulàlia de Puig-oriol la VI Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori, un ens que aplega associacions, institucions, empreses i entitats financeres amb la finalitat de garantir la conservació del territori. La Xarxa treballa actualment a les Illes i a Catalunya, amb 38 comarques implicades. Al Lluçanès, actualment hi ha tres espais que formen part d’aquesta iniciativa.L’organització d’aquesta VI Reunió de la XCT va oerir, aquest dimecres, 14 d’octubre, una roda informativa al Telecentre de Santa Eulàlia de Puig-oriol, per donar a conèixer els continguts d’aquesta edició, les activitats i els objectius previstos. En primer lloc va intervenir Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, que va donar la benvinguda a la XCT i a totes les persones que prendran part en aquestes jornades. Es va mostrar satisfeta de poder acollir una iniciativa com aquesta i es va mostrar compromesa en la defensa i protecció de l’entorn, i va destacar el fet que al seu municipi hi hagi un espai dins la Xarxa, el Pantà del Garet.

Montse Barniol, coordinadora d’àrees del Consorci del Lluçanès, va intervenir per manifestar l’interès i el compromís del Consorci amb aquesta iniciativa de conservació del territori, va explicar com ha estat aquesta implicació, amb la presentació d’una comunicació pròpia a l’anterior Reunió, celebrada a Menorca, i va voler remarcar el paper que el Consorci pot exercir de cara a facilitar el coneixement de la proposta i la implicació de les administracions locals, donat que elles poden contribuir a preservar el territori, a ressaltar-ne els valors i per la part de valor ambiental i econòmic que aquesta línia de treball pot posar de manifest.

Finalment, Jordi Pietx, de la XCT, va exposar les línies generals de les jornades i les novetats que aporta aquesta VI Reunió. Entre aquestes novetats, es pot destacar la presentació d’un nou web -Viu la terra-, un joc de rol -La custòdia entra en Joc-, una guia per saber què és i què fa la custòdia, i un full informatiu sobre el paper dels municipis en la custòdia del territori.

Pietx va informar del vincle de la VI Reunió amb propostes globals de protecció, com la iniciativa Countdown 2010, salvar la biodiversitat, i 350, una iniciativa contra el canvi climàtic, propostes, ambdues, que tindran presencia en les jornades. Va donar a conèixer les dades generals d’iniciatives de custòdia del territori als Països Catalans, amb més 625 acords, i 75 entitats de custòdia.

Sobre el cas del Lluçanès, cal dir que hi ha tres acords de custòdia, a Lluçà, el Pantà del Garet i la Font de les Coves, i a Sobremunt, el Muntaner.

Respecte de les jornades, Pietx va donar les dades de participació, que estan en la mitjana habitual. De moment s’hi han inscrit més de 130 persones, provinents d’arreu dels Països Catalans i de fora, i prop de 70 organitzacions.

En acabar la roda de premsa, l’ajuntament havia convocat una trobada amb el veïnat per informar-los de l’organització d’aquesta VI Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any