Un anònim va avisar Hisenda el 2002 de les maniobres de Fèlix Millet

  • Es fa públic el sumari del cas, que inclou fotografies de càmeres de seguretat · La Gaseta de Barcelona publica avui l'aprovació de la medalla d'Or de la ciutat a Millet

VilaWeb
Redacció
10.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hisenda va rebre el 3 de gener de 2002 una carta anònima d’un familiar d’una administrativa de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música que alertava de ‘l’alt grau’ de corrupció que hi havia a la institució. Segons consta a l’anònim que apareix recollit al sumari de 831 pàgines del cas, que es va fer públic ahir, Millet i els seus col·laboradors operaven amb una doble comptabilitat i manejaven grans quantitats de diner negre en benefici propi.’M’horroritza pensar en l’espoliació que patirem els contribuents amb les grans obres que aviat faran’, diu l’escrit referint-se a la remodelació del Palau, i acaba amb una petició a Hisenda perquè adopti les mesures oportunes per a descobrir tota aquesta ‘màfia’ i ‘fer justícia’. Segons que recull el sumari, l’esmentada denúncia no va donar lloc al seu moment, i després de l’examen inicial, a unes actuacions d’investigació més profundes, atès el caràcter anònim, la falta de justificació i ‘l’escassa transcendència fiscal’. Ara, gràcies a les dades obtingudes, Hisenda reconeix que sí que sembla important l’escrit. De fet, el cas es va començar a investigar quan inspectors d’Hisenda van descobrir moviments sospitosos de grans quantitats de bitllets de 500 euros en comptes de les entitats.

Segon anònim

A través de l’anàlisi del sumari, Catalunya Ràdio ha esmentat un segon anònim que el 10 d’agost de 2009, una vegada començades les actuacions contra Millet, hauria informat el jutjat que porta el cas de més irregularitats. En concret, va informar que Fèlix Millet i Jordi Montull pagaven pisos amb diners de la fundació per a mantenir-hi relacions sexuals als carrers Verdaguer i Callís de Barcelona, i també que Millet havia assetjat sexualment algunes treballadores del Palau. L’anònim denunciava fins i tot que Millet havia fet aportacions a partits polítics en canvi de favors.

La fiscalia involucra les dones de Millet i Montull

La fiscalia considera que les dones dels dos màxims ex-dirigents de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, són ‘com a mínim’ responsables civils a títol lucratiu, després d’haver prestat el seu nom a empreses pantalla que utilitzaven per desviar diners del Palau.

Al sumari del cas, el fiscal assevera que aquestes societats eren ‘pura aparença’, destinatàries dels fons suposadament desviats.

Per aquesta raó, a les diligències prèvies enviades el 9 de setembre al Jutjat d’Instrucció número 30 de Barcelona, que instrueix el cas, el ministeri públic reclama als tres querellats (Millet, Montull i la seva filla, Gemma Montull), i a les seves dones, que se’ls requereixi fiança i, si no n’hi ha, mesures substitutives.

Imatges gravades

El sumari del cas Millet recull al seu tercer volum les imatges minutades de les càmeres que van gravar els dies 28 i 29 de juliol els robatoris de documentació del Palau de la Música Catalana, tan sols cinc dies després que els Mossos d’Esquadra n’haguessin registrat les dependències per a recollir informació i proves del presumpte desviament de fons.

Les imatges comencen el 28 de juliol a les 10.09 del matí, quan s’aprecia un home que surt pocs minuts després de l’edifici amb bosses a la mà. L’endemà, el dimecres 29 de juliol, el mateix individu reapareix a les 14.24 amb el que semblen ser quadres. Fa el mateix gairebé vint minuts més tard i surt pel magatzem acompanyat d’un vigilant de seguretat privada.

Repeteix l’acció una vegada més i cap a 15.07 s’aprecia com abandona un altre cop l’edifici pel carrer Amadeu Vives acompanyat per un altre individu, també amb bosses. Tots dos reapareixen minuts després i entren un altre cop a les dependències del Palau. A les 15.15, un d’ells agafa dos maletins negres i torna a sortir.

Segons que consta al sumari, després d’aquests robatoris, la direcció del Consorci-Palau de la Música va acordar extremar les mesures de seguretat del recinte de la institució per a salvaguardar la documentació que encara continuava a dins.

El Palau va contractar un professional de la seguretat amb trajectòria i va prohibir l’accés a les plantes i dependències d’administració i presidència a qualsevol persona que no tingués el permís exprés de Joan A. Llinares, acabat de nomenar director executiu del Consorci, i de la seva nova presidenta en funcions, Mariona Carulla.

A més, es va establir una vigilància de vint-i-quatre hores, es van canviar els panys i, en matèria de comunicacions, es va blocar l’accés des de l’exterior al sistema informàtic del Palau.

Documentació de Montull

Precisament, en una carta enviada al jutge el 2 d’octubre, Jordi Montull va ampliar la seva confessió del 15 de setembre i va explicar que al seu despatx del Palau guardava des de feia anys documentació relacionada amb societats privades seves i de promocions immobiliàries que ell gestionava, a més de documentació particular que ni tan sols la seva família coneixia, segons ell, i documentació de societats de Fèlix Millet sobre obres a la seva residència de l’Ametlla del Vallès.

Després de l’escorcoll policial del Palau, va demanar a una persona del Palau (que actualment ja no hi treballa allà) que portés aquesta documentació a un pis de Montull pròxim al Palau, perquè ‘no tenia res a veure’ amb el Palau ni amb els fets investigats. Una vegada dipositada allà, la va anar a recollir el mateix Montull.

El 18 de setembre, els Mossos d’Esquadra van registrar el pis de Montull, on van trobar ‘nombrosa documentació amagada sota un llit’.

Elogis a la Gaseta de Barcelona

La casualitat ha volgut també que avui es publiqui a la Gaseta de Barcelona, el butlletí oficial de l’ajuntament, el número (pdf) que inclou la concessió a Fèlix Millet de la medalla d’Or de la ciutat, concessió que va ser anul·lada després del registre del Palau. A partir de la pàgina 2476 es poden llegir els elogis que els membres dels partits representats al municipi van fer de Fèlix Millet. És especialment eloqüent el representant del PSC, Carles Martí, que atribueix a Millet una ‘gestió exemplar’ del Palau de la Música. La concessió d’aquesta medalla d’or havia de ser ratificada pel plenari el dia després de l’entrada de la policia al Palau, però la ratificació no es va arribar a fer.

Problemes per a detectar el frau

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha assegurat avui que el frau del Palau de la Música Catalana no es va detectar abans perquè els comptes presentats a les auditories es feien ‘per enganyar’. Per Nadal, els detalls que s’exposen al sumari indiquen la complexitat del robatori.

Enllaços
VilaWeb: El Palau de la Música suspèn l’actual tresorer Pau Duran un cop aixecat el secret de sumari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any