Osona farà una consulta sobre la independència comarcal el 13 de desembre

  • López Tena acusa en unes polèmiques declaracions Reagrupament de voler aturar els referèndums

VilaWeb
Redacció
10.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les entitats dels municipis osonencs convocaran una consulta sobre la independència el 13 de desembre, coordinades per la plataforma Osona Decideix. Això representa un salt respecte a la iniciativa d’Arenys de Munt, perquè es convocarà a tota una comarca. De moment, ja han decidit fer la consulta una vintena de municipis osonencs, entre els quals hi ha Vic, Manlleu, Torelló i Tona, que representen el 80% de la població de tota la comarca.El portaveu de la plataforma, Marçal Orri, va definir ahir Osona Decideix com una ‘xarxa de suport i logística per a totes les assemblees que s’estan creant de cara a convocar referèndums a cada municipi’. Per la seva banda, l’ex-vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i conseller nacional de CDC, Alfons López Tena, ha confirmat que Osona Decideix s’havia posat en contacte amb el seu equip per a proposar-los que s’encarreguin de la direcció executiva de la consulta osonenca.

I paral·lelament, les institucions locals van afegint-se als suport a les consultes. Així, ahir va ser el Consell Comarcal del Baix Ebre el que va aprovar una moció, presentada per CiU i Esquerra, de suport a la celebració de consultes sobre la independència i al dret del poble català a decidir lliurement el seu futur ‘sense traves ni limitacions de cap mena’. El consell va animar a actuar ‘amb llibertat i en complicitat amb la societat civil tots els ajuntament dels Països Catalans que es plantegin de fer una consulta’ similar a la d’Arenys. A més, va exigir al govern espanyol que respectés el dret dels municipis catalans que considerin convenient de fer les consultes. La moció va prosperar malgrat els vots en contra del PSC i de l’únic conseller independent.

Excés de zel de l’estat espanyol

La plataforma Decidim.cat, per la seva banda, ha denunciat ‘l’excés de zel’ de l’estat espanyol quant als requeriments fets als municipis que han aprovat consultes. Decidim.cat assegura que els acords de pla adoptats s’adapten ‘estrictament a la legalitat’ i insta l’estat espanyol a vetllar per altres prioritats municipals com, per exemple, la millora del finançament dels ens locals. Asseguren que ‘no té sentit que l’estat no abordi problemes de primera necessitat en l’àmbit local, com la delicada situació de les hisendes municipals i, en canvi, s’afanyi a coaccionar els acords democràtics que els municipis adopten a les sessions plenàries’.

Polèmiques declaracions d’Alfons López Tena

Paral·lelament, Alfons López Tena, que havia presidit la junta d’avaluació del referèndum d’Arenys de Munt i que havia de ser el responsable de les consultes a escala nacional, va fer unes declaracions al Canal Taronja de Vic, on acusa Reagrupament de ser el responsable de les divisions que hi ha hagut entre els sectors que volien organitzar les consultes sobre la independència. López Tena hi diu fins i tot que hi ha hagut ‘un cop d’estat’ i que Reagrupament ‘vol dinamitar les consultes des de dins’.

Enllaços
Vullvotar.cat continua sumant adhesions i ja n’aplega més de 10.500.
Osona.com: Osona celebrarà el 13 de desembre una consulta d’independència a escala comarcal | VilaWeb Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any