Notícies

Divendres  09.10.2009  15:29

El Consell Comarcal del Baix Ebre aprova una moció en defensa de les consultes independentistes

L'Ajuntament de Calella va aprovar-ne també una ahir · CiU proposa de modificar la llei de consultes per evitar que calgui el permís de l'estat

Men?ame
 

El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui una moció, presentada per CiU i Esquerra, de suport a la celebració de consultes independentistes i al dret del poble català a decidir lliurement el seu futur 'sense traves ni limitacions de cap mena'. El Consell ha animat a actuar 'amb llibertat i en complicitat amb la societat civil tots els ajuntament dels Països Catalans que es plantegin de fer una consulta' similar a la d'Arenys.

A més, ha exigit al govern espanyol que respecti el dret dels municipis catalans que considerin convenients de fer les consultes. La moció ha prosperat malgrat els vots en contra del PSC i de l'únic conseller independent.

Calella se suma a les consultes independentistes

L'Ajuntament de Calella (Maresme) va votar ahir una moció de suport a les consultes independentistes.D'aquesta manera se sumava als catorze municipis de la mateixa comarca que ja han aprovat una moció similar. A més, Tiana (Maresme), que ja va aprovar una moció similar al setembre, preveu d'aprovar-ne una altra al ple vinent per a donar suport a la plataforma Tiana Decideix, encarregada d'organitzar la consulta independentista del 13 de desembre.

A Calella, Esquerra, que forma part del consistori, i CiU, que és a l'oposició, van votar en favor de la moció, que va tenir els vots contraris del PSC i del PP. L'única regidora que no va intervenir-hi fou la independent de la llista socialista, Loida Serrano, que es va absentar del ple durant el debat per no haver de votar.

D'una altra banda, el Ple municipal d'Alpicat (Segrià) va rebutjar ahir una moció per donar suport a les consultes sobre la independència de Catalunya presentada per la regidora d'ERC, Cristina Rodríguez, amb els vots en contra de CiU. En concret, el resultat de la votació va ser de dos vots a favor d'ICV, un d'ERC, dos abstencions del PSC, sis en contra de CiU i un en contra del PP. Mitjançant un comunicat, la regidora d'ERC del municipi lamenta que no prosperi la moció de suport a una consulta sobre la independència i afegeix que 'l'exemple d'Alpicat és una nova mostra de la incoherència de CiU sobre les seves idees sobiranistes'.

CiU proposa d'establir la modalitat de 'consulta ciutadana' per no haver de demanar permís a l'estat

El grup parlamentari de CiU vol que la llei de consultes abasti les consultes ciutadanes per no haver de demanar permís a l'estat per a convocar-ne. El punt de partença és la sentència del Tribunal Constitucional sobre el pla Ibarretxe: CiU interpreta que el tribunal va dictar que l'estat havia d'autoritzar un referèndum sempre que 's'utilitzés el cens i l'administració electoral'. Doncs bé, els responsables de CiU proposen de substituir el cens per un 'registre' de consultes gestionat per l'IDESCAT (s'hi inscriurien d'ofici els qui tenen veïnatge civil català i els nouvinguts amb cinc anys de residència) i la junta electoral per un 'consell' de consultes.

Segons el projecte de llei de consultes populars per via de referèndum que promou el govern català, l'estat ha d'autoritzar totes les consultes. Aquest projecte ja ha seguit el tràmit de compareixences parlamentàries i avui és l'últim dia per a presentar-hi esmenes. El portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol, va declarar ahir que l'article 122 de l'estatut possibilitava el desplegament de les consultes populars per una via diferent de la del referèndum, fins i tot per a demanar l'opinió sobre l'autodeterminació. Segons ell, l'estatut atorga a la Generalitat competència exclusiva sobre tota mena de consultes populars, llevat del referèndum que, d'acord amb l'article 149 de la constitució, es reserva al govern espanyol.

Per això CiU ha esmenat tot el projecte de llei de consultes per via de referèndum, fins i tot el títol: a criteri de Pujol el títol actual ja indica la 'poca ambició' del projecte, que 'aboca a la necessària autorització' de l'estat; de fet, sosté que la llei del tripartit, més que no pas desenvolupar l'article 122 de l'estatut, desenvolupa l'article 149 de la constitució.

CiU proposa de canviar el títol de la llei pel de 'llei de referèndums i de consultes ciutadanes' per evitar que l'estat tingui competència exclusiva en consultes ciutadanes (que no serien vinculants, sinó consultives). Segons CiU, aquesta fórmula donaria un marc legal a consultes sobre qualsevol qüestió, fossin locals o nacionals, com les consultes independentistes similars a la d'Arenys de Munt.

Men?ame