L’Obamania arriba als Nobel

  • El president del EUA, guardonat amb el premi de la Pau quan no fa ni un any que governa · Diu que no el mereix

VilaWeb
Redacció
09.10.2009 - 11:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels Estats Units, Barack Obama, és el guanyador del Premi Nobel de la Pau d’enguany. A l’hora de justificar aquesta distinció conferida a Obama el jurat esmenta ‘els seus extraordinaris esforços per enfortir la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles’. Encara no fa ni un any que Obama va arribar a la presidència dels Estats Units. Es dóna el cas que l’ex-vice-president Al Gore va guanyar fa dos anys el mateix premi.Obama ‘ha creat un nou clima internacional’ i és un model per a la resta de dirigents polítics, especialment en la lluita per la reducció dels arsenals nuclears i la resolució del conflicte israelo-palestí, diu també el jurat del Nobel.

A més, el president del Comitè Noruec del Nobel i ex-primer ministre de Noruega, Thorbjørn Jagland, ha explicat que la concessió del premi no era gens precipitada: cert que Obama va atènyer el poder el gener passat, però els seus esforços per establir una diplomàcia multilateral ja l’avalen a bastament.

Però molts han trobat sorprenent aquesta distinció. D’entrada, el nom del president nord-americà no figurava entre els possibles aspirants al premi, i sí que hi figuraven activistes dels drets humans de la Xina, de l’Afganistan… o figures polítiques de l’Àfrica.

El president nord-americà ha reconegut estar ‘sorprès’ per haver rebut el Nobel de la Pau enguany: ‘Per ser honest, crec que no el mereixo’, ha dit en una intervenció breu a la Casa Blanca.

Els altres premiats

Fins ara s’han fet públics el Nobel de Literatura a la poetessa i novel·lista germano-romanesa Herta Müller; el de Química als investigadors Ramakrishnan, Steitz i Yonath, pels estudis sobre el desenvolupament dels antibiòtics; el de Física als impulsors de la fibra òptica i del sensor CCD, Charles K. Kao, Willard S. Boyle i George E. Smith; i el de Medicina als americans Blackburn, Greider i Szostak, descobridors dels telòmer, pels treballs en la lluita contra el càncer i l’envelliment.

Enllaços
Comitè Organitzador dels Premis Nobel: Anunci Oficial | (Versió en català).
The New York Times: Barack Obama Wins Nobel Peace Prize | Politico: Obama wins Nobel Peace Prize | The Washington Post: In a surprise, Obama wins Nobel Peace Prize | CNN: Obama awarded 2009 Nobel Peace Prize.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any