Fa cent vint anys que un català va fundar el mític Moulin Rouge de París

  • Va ser l'empresari terrassenc Josep Oller, al principi de l'octubre del 1889

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana fa cent vint anys que l’empresari terrassenc, Josep Oller va obrir el cabaret més famós del món: el Moulin Rouge de París. La fundació d’aquesta mítica sala d’espectacles es va fer just després de l’exposició Universal del 1889 i va ser tot un esdeveniment a l’època. El Moulin Rouge és conegut per ser el lloc de naixement del can-can i encara avui és una de les principals atraccions turístiques de la capital francesa.Els balls del Moulin Rouge de seguida van ser molt apreciats, especialment un nou estil, el can-can, que va néixer entre les parets del cabaret amb el famós molí vermell i del qual Joan Oller, germà del propietari, en va ser director. Però aquesta sala no va ser l’única que Josep Oller va fundar a París. L’any 1876 l’empresari va decidir dedicar-se a la indústria de l’espectacle i va esdevenir un reputat empresari teatral inaugurant sales com Fantaisies Oller, La Bombonnière, el Théâtre des Nouveautés (encara obert) i l’Olympia (el music-hall més antic de París i encara obert al públic).

Treballar al Moulin Rouge no és fàcil

L’actual responsable de Moulin Rouge, Jean-Jacques Clerico, explica que la seva companyia està formada per cent ballarins de disset països. Clerico diu que la competència per unir-se a aquest cabaret és màxima. En la mateixa línia s’expressa Marina Lotnik, que treballa al cabaret des del 2000: ‘Les noies vénen aquí perquè és un lloc que té prestigi’, i afegeix que actuar al Moulin Rouge durant mig any ‘ja representa un gran salt per al nostre futur professional’.

Però Clerico explica que treballar al cabaret de París no és fàcil: ‘Només són benvinguts els veritables professionals. Els ballarins que hi treballen passen per un entrenament reconegut per les institucions de dansa de tot el món’. L’espectacle que ara mateix es pot veure al Moulin Rouge es diu ‘Féerie’ i ja fa deu anys que s’interpreta. Inclou ballarins, acròbates, mags i pallassos i estarà en cartell un parell d’anys més.

Enllaços
Llibre sobre el fundador del Moulin Rouge, Josep Oller.
Notícia relacionada a VilaWeb: Joseph Pujol, un artista per a ‘petar-se’ de riure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any