Es mor Mercedes Sosa, la gran veu de la música popular americana

  • Ha faltat als 74 anys després d'una vida de compromís artístic i polític

VilaWeb
Redacció
04.10.2009 - 12:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La música ha perdut avui Mercedes Sosa, probablement la cantant que ha popularitzat més arreu del món la música popular latino-americana. L’anunci de la seva mort s’ha publicat a la seva pàgina web oficial i ha provocat un allau de reaccions de condol arreu del món. La seva família ha penjat també una carta a la web. La capella ardent s’instal·larà amb els màxims honors al palau del congrés argentí. Sosa havia estat una artista compromesa sempre amb la llibertat i els drets socials.Amb Atahualpa Yupanqui i Violeta Parra, Sosa havia estat el nom fonamental en la recuperació de la música folclòrica de l’Amèrica Llatina, paper reconegut des de fa anys no només pels seguidors de la música popular sinó també pels músics de gèneres tan diferents com el rock que, especialment a Argentina, havien fet un mite de “La Negra”, com era coneguda de forma popular.

L’any 1964 Sosa va ser una de les impulsores del Manifiesto del Nuevo Cancionero, que donaria inici a la moderna recuperació de les músiques populars i a l’inici de moviments populars de cançó a l’estil del que anys després seria la Nova Cançó al nostre país.

Sosa va ser una gran defensora dels drets civils i dels drets dels pobles indígenes. Va ser detinguda durant la dictadura i es va haver d’exiliar a Europa durant uns anys.

Enllaços
Web oficial de Mercedes Sosa | Pàgina de Sosa al Facebook.
Mercedes Sosa a YouTube: La cigarra, Duerme Negrito, Gracias a la vida, Canción con todos, Alfonsina y el mar
Diari Clarín: Murió Mercedes Sosa, símbolo de la cultura popular argentina | La Nación: Murió Mercedes Sosa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any