Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  03.10.2009  20:04

Carretero escollit president de Reagrupament

Ha estat escollit per 938 vots · El nou president ha dit que la independència és a l'abast i ha qualificat l'estatut de 'miserable' · La formació promourà proclamar la independència de forma unilateral

Carretero

Ho ha dit Carretero en l'assemblea general que se celebra avui per aprovar la direcció i l'estratègia política amb vista a les eleccions del 2010 ·

Men?ame
 

Joan Carretero ha estat escollit nou president de Reagrupament per 938 vots a l'assemblea general que el moviment ha celebrat al llarg del dia d'avui i que ha acabat enmig d'un ambient d'eufòria. Carretero ha apostat per una proclamació unilateral de la independència i ha afegit que la independència és 'l'única decisió que no ens cal pidolar' i que és a l'abast dels catalans. També ha qualificat l'estatut de Catalunya de 'miserable'.

L'assemblea ha aprovat la ponència política per 831 vots a favor, 3 en contra i 10 s'han abstingut. El text, titulat 'Independència i democràcia', es fixa en dos eixos bàsics, en la línia de la proposta de candidatura independentista d'ampli espectre llançada per Carretero l'abril de 2009 que li va costar un expedient disciplinari i la posterior sortida d'ERC. Es tracta de la promoció d'una candidatura transversal per la proclamació unilateral de la independència des del Parlament, seguida d'un referèndum vinculant per ratificar la decisió, i la regeneració democràtica. La forma que tindrà la candidatura, però, la decidirà l'assemblea els pròxims mesos.

La declaració unilateral de la independència

La ponència de Reagrupament aposta per la necessitat d'una candidatura que defensi des del Parlament la declaració unilateral d'independència que doni resposta al creixement de la base social del sobiranisme i la regeneració democràtica per combatre la creixent abstenció. Reagrupament creu que només així es pot treure Catalunya del 'marasme en què es troba'. A més, consideren que la 'perpetuació de l'espoli fiscal' amb el nou model de finançament i la 'incertesa' per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut posa en evidència la 'necessitat' d'una candidatura independentista transversal.

Creuen que l'eventual irrupció al Parlament d'una força política amb aquest objectiu esdevindria una 'falca que acabarà esberlant el somort panorama polític i electoral català'. La ponència explicita que la via no és ERC ni CiU. Ara bé, també afirma que buscaran la 'màxima adhesió per part de la resta de forces polítiques' que comparteixin els seus objectius.

En matèria de regeneració democràtica, la ponència de Reagrupament proposa un sistema electoral de llistes obertes, la limitació de mandats, la limitació i publicitat dels càrrecs electes i del Govern, control i transparència en la despesa, l'eliminació del 'nepotisme i el clientelisme', la limitació de càrrecs i un règim 'estricte' d'incompatibilitats que prohibeixi l'acumulació de càrrecs, entre altres.

La junta

Els associats han triat la junta de Reagrupament. Els caps visibles d'aquesta primera direcció són a més de Carretero, Rut Carandell i Jaume Renyer, tots ells procedents d'Esquerra. De fet, dins de Reagrupament hi ha tant ex-membres d'Esquerra, com gent vinguda de Convergència i d'altres partits i plataformes sobiranistes. Passat el congrés, Reagrupament celebrarà unes primàries per decidir les llistes per les eleccions al parlament.

Finalment, el president del Barça, Joan Laporta no ha assistit a l'assemblea tot i que va ser convidat. Laporta va expressar la seva afinitat amb la formació liderada per Carretero. Altres cares conegudes que sí han assistit a l'assemblea són l'escriptora Isabel-Clara Simó, el periodista Miquel Calçada, el sociòleg Salvador Cardús o l'històric dirigent d'ERC Heribert Barrera.

Men?ame