Notícies

Divendres  02.10.2009  20:00

To the city of... Rio de Janeiro

La ciutat brasilera ha superat per 66 vots a 32 Madrid per a acollir els Jocs de 2016

Men?ame
 

Poc després de tres quarts de set el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), el flamenc Jacques Rogge, ha anunciat des de Copenhaguen que Rio de Janeiro serà finalment la ciutat que acollirà els trenta-unens Jocs Olímpics d'estiu l'any 2016, en detriment de l'altra finalista, Madrid. Tot i que la capital espanyola, en la primera votació de la tarda, havia estat la candidatura més votada, en la darrera i decisiva votació ha vist com Rio s'ha imposat clarament per 66 vots a 32. I és que la ciutat brasilera, juntament amb Chicago, era la favorita en les apostes, sobretot perquè podia convertir-se en la primera seu d'unes Olimpíades a Sud-amèrica i la tercera de l'hemisferi sud, rere Melbourne i Sydney a Austràlia. En les deliberacions dels membres del COI, durant la tarda, han caigut primer Chicago (amb el suport ferm de Barack Obama) i Tòquio. I no ha estat fins poc abans de les set del vespre quan Jacques Rogge ha tancat la porta a Madrid (que s'hi presentava per tercera vegada) a organitzar els Jocs del 2016, que probablement es desenvoluparan del 5 al 21 d'agost.

En els informes del comitè avaluador, Rio presentava com a punt fort la celebració de la Copa del Món de futbol al Brasil el 2014, cosa que accelerarà la construcció d'infrastructures. Per contra, la ciutat brasilera té manca de places hoteleres i haurà de millorar els transports, han indicat els membres del COI. Ara el comitè organitzador de la candidatura de Rio s'ha de posar a treballar per tenir enllestides les instal·lacions i infrastructures necessàries per a acollir els Jocs. D'entrada, es planteja celebrar totes les proves esportives dins els límits de la mateixa ciutat, excepte el futbol (que tindrà com a subseus Belo Horizonte, Brasília, Salvador i São Paulo), i s'han planejat quatre grans zones olímpiques: Barra, Copacabana, Deodoro i Maracanã. A la primera, hi haurà també la vila olímpica i paralímpica, i el centre de premsa. N'hi ha totes les dades en aquesta pàgina.

Procés d'elecció

Avui es tanca el procés d'elecció de la seu dels Jocs de 2016, que va començar amb la recepció oficial de candidatures el 16 de maig de 2007. Aleshores s'hi van presentar set ciutats: Baku (Azerbaidjan), Chicago (EUA), Doha (Qatar), Madrid (Espanya), Praga (Txèquia), Rio de Janeiro (el Brasil) i Tòquio (el Japó). Un any després, el 4 de juny de 2008, el COI va anunciar les quatre ciutats finalistes: Chicago, Madrid, Rio de Janeiro i Tòquio.