L’Ajuntament de Sant Pere es fa el sord vers tot el moviment opositor

  • Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges

VilaWeb
Redacció
29.09.2009 - 21:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, volem manifestar la nostra indignació davant la proposta de resolució de la llicència de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, absolutament favorable al projecte de tèrmica incineradora de biomassa. No podia ser d’una altra manera, ja que l’Ajuntament de Sant Pere, jutge i part, és l’ent administratiu que donarà llicència i és a la vegada el principal impulsor d’aquest projecte que pretén edificar una gran tèrmica prop de la que hi ha en aquest moment en funcionament i basada en les primes per a produir electricitat.Aquest no és el primer projecte que l’Ajuntament promou ja que des de fa nou anys ha intentat instal·lar d’altres projectes incineradors.

L’Ajuntament de Sant Pere ha desestimat sistemàticament totes les al·legacions presentades per persones particulars (quasi dues mil), entitats (60), ajuntaments de Torelló i Sant Vicenç, Consell Comarcal d’Osona que coincideixen a demanar un nou projecte de tèrmica i amb un dimensionat per abastir d’aigua calenta i calefacció el municipi de Sant Pere de Torelló i que cremi únicament biomassa forestal. Cal remarcar que la gran majoria de professionals de la salut de la zona han firmat en contra del projecte.

Estem en desacord amb aquesta autorització per desmesurat, ineficient i mal ubicat i perquè es basa en un estudi absolutament insuficientque no ha tingut en compte les dades sobre el medi on es vol instal·lar la tèrmica i perquè considera que la contaminació de l’aire a la comarca és nul·la en aquests moments i no valora suficientment la nova aportació de contaminants d’aquesta instal·lació. La Plataforma Antiincineradora rebutja l’estudi que presenta el DMAH per poc seriós i pensa continuar al·legant tot presentant noves dades si cal per tal que els responsables de Medi Ambient reconsiderin el seu dictamen.

Estem en desacord perquè és desmesurat i volgudament ambigu. Aquesta planta, definida al projecte coma “planta d’aprofitament energètic de biomassa forestal” ha quedat classificadatambé com a “instal·lació per a la valorització de residus no perillosos”i s’hi autoritza a cremar 16.000 tones/any de residus procedents de la indústria de transformació de la fusta, entre d’altres diversos, i 65.000 tones/any de biomassa forestal. Ells calculen que el transport s’incrementarà 9.000 vehicles pesats/any amb una mitjana de 18 tones per camió (entre 26-35 al dia).

Tornem a recordar que per donar aigua calenta a Sant Pere de Torelló caldrien menys de 8.000 tones/any de biomassa i que això ja ho fa l’actual tèrmica i que si aquesta acumula pèrdues econòmiques és per problemes estructurals i de mala gestió.

Estem en desacord amb el projecte perquè serà perjudicial per al medi ambient d’una Plana de Vic que ja presenta sensibles deficiències en aquests aspecte. I perjudicial per a la salut (la incineració de residus i de biomassa) tal com afirma un recentíssim manifest de metges catalans, alguns de gran prestigi (http://ecologistes.cat/documents/dossiermetges.pdf ).

Estem en desacord perquè, a més, podrà ocasionar molèsties persistents com el soroll, provinent no solament de la trituradora del combustible, sinó també dels grans ventiladors de la planta i que aquest soroll, al límit del permès, serà persistent les 24 hores del dia.

La Plataforma ha demanat a l’Ajuntament de Sant Pere l’allargament del període que donaper a presentar-hi al·legacions (només 10 dies).

Finalment volem dir que a societat de la vall del Ges es continuarà mobilitzant, tal com ha fet durant els darrers nou anys ,ara i en el futur,per tal que se l’escolti i aquest projecte, mal plantejat, desmesurat i mal ubicat, no tiri endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any