Montilla limita l’ambició nacional al desplegament de l’estatut

  • El president obre el debat de política general al parlament defensant la gestió feta fins ara pel govern com a millor recepta contra la crisi

VilaWeb
Redacció
29.09.2009 - 18:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mesures contra la crisi econòmica i defensa de l’autogovern. Aquestes són les dues prioritats que José Montilla ha dit que té el govern en aquesta legislatura. Ho ha dit en l’obertura del debat de política general al parlament, on ha destacat que tant les mesures per encarar la crisi com la defensa de l’autogovern s’havien de fer sabent gestionar les competències de què es disposen i fent el desplegament de l’estatut, que ha situat com a horitzó nacional.En efecte, Montilla s’ha referit a l’empenta del sobiranisme arran de la consulta d’Arenys de Munt; ‘jo també vull anar lluny, però ho hem de fer tots junts i alhora, i no sense la majoria. Ara és temps de bona lletra i de línies rectes’, ha dit. ‘Jo no vull fulls de ruta que no sàpiguen les necessàries pautes de descans, ni finals imaginaris ni trajectes sense mapa’, ha afegit.

Ara, ha admès que a la ciutadania hi havia un sentiment d’incertesa sobre el futur de l’estatut, atesa la possible retallada del text per part del Tribunal Constitucional espanyol. ‘No vull actuar com si ja hi hagués una sentència adversa’, ha dit, però ha avançat que passi el que passi el govern actuarà amb fermesa per fer respectar les institucions i per fer prevaldre el pacte polític amb les institucions espanyoles. També ha reconegut que el procés per aprovar i per desplegar l’estatut havia tingut costos addicionals, com ara el sentiment de desafecció respecte d’Espanya. Amb tot, ha dit que l’estatut era el millor instrument per progressar i que fixava ‘el nivell de la nostra ambició’.

Contra el pessimisme

La defensa de l’autogovern no és incompatible amb la gestió de la crisi, segons Montilla, que ha fet una crida a combatre el pessimisme. ‘Reconèixer les dificultats actuals no es pot confondre amb una actitud de passivitat i de resignació ni amb l’acceptació d’un discurs pessimista sobre les nostres perspectives de futur. El pessimisme pot ser una arma interessada per al discurs d’alguns, però és absolutament inapropiat per a qualsevol governant que vulgui actuar responsablement’, ha dit.

I com a principal recepta contra la crisi, Montilla ha destacat la gestió feta fins ara, i els acords assolits: inauguració de la T-1, l’aprovació de la llei d’educació, la inauguració de l’hospital de Sant Pau, de la primera fase de Segarra-Garrigues i de la dessaladora del Prat, l’acord del nou finançament i l’acord pel traspàs de la rodalia.

Primeres reaccions

Les intervencions dels grups parlamentaris i les rèpliques del president de la Generalitat es faran demà. Dijous es tancarà el ple amb les votacions de les propostes de resolució que es presentin.

Enllaços
Comunicat del govern sobre la intervenció de Montilla en el debat de política general.
PDF: Discurs íntegre de José Montilla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any