Crisi i sobiranisme, al debat de política general del Parlament

  • PSC i CiU toparan sobre l'èxit o el fracàs de la gestió de la crisi i ERC voldrà marcar perfil sobiranista

VilaWeb
Redacció
29.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi i la recent empenta del sobiranisme seran els protagonistes del debat de política general al Parlament de Catalunya. El PSC provarà de centrar el debat, que obrirà a la tarda José Montilla, en la gestió de la crisi i en la defensa de l’autogovern, però esquivant tot allò que tingui a veure amb ampliar les ambicions nacionals. ERC, en canvi, voldrà marcar perfil nacionalista, i CiU provarà de demostrar que les hores del tripartit són comptades.José Montilla obrirà a les cinc de la tarda el debat de política general amb un discurs en què farà balanç d’aquest últim any, marcat sobretot pels efectes de la crisi econòmica. És previsible que el president vulgui reforçar la imatge del govern com a gestor que ha anat oferint des de la represa del curs polític; d’aquesta manera, Montilla ha volgut deixar en segon pla les discussions en què el seu partit, el PSC, se sent més incòmode, com ara la força i la transversalitat que ha guanyat l’independentisme arran de la consulta d’Arenys de Munt i el debat sobre una possible retallada de l’estatut per part del Tribunal Constitucional espanyol.

De fet, el portaveu socialista, Miquel Iceta, ja va anunciar ahir que el seu partit ometria aquesta última qüestió del debat. ‘No creiem que uns altres temes puguin desviar l’atenció sobre el tema fonamental, que és la crisi econòmica’, digué Iceta, que enumerarà els mèrits del govern tripartit: ‘És l’any de la dessaladora, de l’Hospital de Sant Pau, del túnel de Bracons, de la finalització del desplegament dels mossos d’esquadra, de la inauguració de la Ciutat de la Justícia, de rodalies, de la negociació del model de finançament, de la LEC i del Pacte Nacional per la Immigració’.

Artur Mas també voldrà remarcar la gestió que el govern ha fet de la crisi econòmica, però per demostrar que hi ha ‘un buit de lideratge’. El president de CiU farà un discurs en què oferirà un programa d’actuació per superar la crisi i per defensar l’autogovern i recordarà que l’oposició constructiva’ que ha dut a terme la federació ha permès d’aprovar la Llei d’Educació de Catalunya i Pacte Nacional de Recerca i el d’Immigració.

Per la seva banda, Joan Puigcecós farà un discurs amb un to més sobiranista i anunciarà que comença ‘una etapa d’enlairament nacional’. Els republicans provaran de demostrar que la seva gestió al govern, al costat del PSC, és compatible amb contribuir a fer camí per la construcció d’un estat propi. ‘És perfectament compatible ser un partit de govern i un partit de lluita’.

Les intervencions dels grups parlamentaris, i les rèpliques del president de la Generalitat, es faran demà. Dijous tancarà el ple amb les votacions de les propostes de resolució que s’hi presentin.

Enllaços
Seguiu en directe el debat al ple del Parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any