Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  27.09.2009  23:55

Merkel aconsegueix desfer-se dels socialistes

Els democristians governaran amb els liberals a Alemanya · L'SPD perd onze punts: el pitjor resultat de la seva història

· El Partit Pirata és la principal força extraparlamentària

Men?ame
 

La cancellera alemanya Angela Merkel havia repetit una vegada i una altra quin era el seu objectiu en aquestes eleccions: guanyar i canviar de socis de govern. Totes dues coses les va aconseguir ahir. Els democristians van guanyar amb autoritat i els socialistes, socis fins ara de govern en la 'gran coalició', es van enfonsar estrepitosament i van baixar més d'onze punts respecte de les eleccions anteriors, cosa que no havia passat mai a Alemanya.

Així, els socialistes solament van obtenir el 23% dels vots (el pitjor resultat des del final de la guerra). En canvi, els liberals de l' FDP van pujar cinc punts i tornaran al govern després de tres legislatures a l'oposició. La suma dels dos partits democristians (l'alemany CDU i el bavarès CSU) i els liberals superarà al parlament els 320 escons segons els càlculs preliminars mentre que l'oposició no arribarà a 300, xifres que asseguren una majoria còmoda per a Merkel.

Els altres partits de l'esquerra han millorat també els seus resultats. El Partit de l'Esquerra, que agrupa ex-comunistes de la RDA i dissidents de l'SPD ha superat el 12 per cent dels vots, el millor resultat de la seva curta història. També els Verds han millorat percentatge superant el deu per cent dels vots.

Entre els extraparlamentaris ha destacat el Partit Pirata, un nou grup nascut a Suècia l'any passat per a representar els internautes i defensar-los, que ha obtingut un 2.1 per cent dels vots i encapçala els partits que no obtenen escons.