Merkel aconsegueix desfer-se dels socialistes

  • Els democristians governaran amb els liberals a Alemanya · L'SPD perd onze punts: el pitjor resultat de la seva història

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Les eleccions portugueses han donat la victòria al Partit Socialista que ha perdut, això no obstant, la majoria absoluta i haurà de cercar suports per a poder governar. L'abstenció ha estat molt alta i el principal partit de l'oposició, el dretà Partit Socialdemòcrata ha fet un resultat més dolent que no pas el de les passades eleccions europees. El dirigent dels socialistes portuguesos, José Sócrates, va dir ahir al vespre que la victòria del seu partit era rotunda i que els portuguesos 'no havien deixat lloc a l'ambigüitat".
Redacció
27.09.2009 - 23:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cancellera alemanya Angela Merkel havia repetit una vegada i una altra quin era el seu objectiu en aquestes eleccions: guanyar i canviar de socis de govern. Totes dues coses les va aconseguir ahir. Els democristians van guanyar amb autoritat i els socialistes, socis fins ara de govern en la ‘gran coalició’, es van enfonsar estrepitosament i van baixar més d’onze punts respecte de les eleccions anteriors, cosa que no havia passat mai a Alemanya.Així, els socialistes solament van obtenir el 23% dels vots (el pitjor resultat des del final de la guerra). En canvi, els liberals de l’ FDP van pujar cinc punts i tornaran al govern després de tres legislatures a l’oposició. La suma dels dos partits democristians (l’alemany CDU i el bavarès CSU) i els liberals superarà al parlament els 320 escons segons els càlculs preliminars mentre que l’oposició no arribarà a 300, xifres que asseguren una majoria còmoda per a Merkel.

Els altres partits de l’esquerra han millorat també els seus resultats. El Partit de l’Esquerra, que agrupa ex-comunistes de la RDA i dissidents de l’SPD ha superat el 12 per cent dels vots, el millor resultat de la seva curta història. També els Verds han millorat percentatge superant el deu per cent dels vots.

Entre els extraparlamentaris ha destacat el Partit Pirata, un nou grup nascut a Suècia l’any passat per a representar els internautes i defensar-los, que ha obtingut un 2.1 per cent dels vots i encapçala els partits que no obtenen escons.

Enllaços
Mitjans de comunicació alemanys: Frankfurter Allgemeine | Sueddeutsche Zeitung | Die Welt | Focus | Spiegel | Die Zeit | l’agència DPA.
Web per fer el seguiment de les eleccions: partits, candidats…
Diari de l’Escola: Angela Merkel: an unusual politician (22.09.2009).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any