La pianista Alícia de Larrocha s’ha mort, amb vuitanta-sis anys

  • La capella ardent s'instal·larà demà al Palau de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
26.09.2009 - 08:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pianista Alícia de Larrocha (Barcelona 1923-2009) va morir ahir a la nit als 86 anys a la Clínica Quirón de Barcelona, on estava ingressada per problemes cardiorespiratoris. Considerada la pianista amb més projecció internacional, va ser guanyadora, entre d’altres, de dos premis Grammy. L’any 2003, la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla d’Or a la seva extensa i destacada trajectòria artística (veieu-ne aquests vídeos).Va mostrar la seva passió per el piano quan només tenia tres anys, i als sis oferia el seu primer concert important en motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, l’any 1929. El músic Frank Marshall, deixeble d’Enric Granados, la va veure actuar i la va iniciar com a concertista en solitari, l’any 1940. Es va mantenir en actiu fins els darrers anys, recollint èxits i elogis arreu del món.

Entre més, va rebre el Premi Nacional de Música de l’estat espanyol (1984), el Premi Unesco (París, 1995) i la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts (Madrid, 1982). Dos anys abans, rebia també la Medalla d’Or al mèrit artístic de la ciutat de Barcelona.

El govern i l’Ajuntament de Barcelona expressen el condol a la família>

El govern ha lamentat la mort d’Alícia de Larrocha, la pianista catalana ‘més universal’ i ‘una de les millors intèrprets del món’. També ha expressat el dol per la mort de Larrocha l’Ajuntament de Barcelona. El delegat de Cultura, Jordi Martí, ha destacat en un comunicat que Barcelona ‘ha perdut un dels noms indiscutibles en la interpretació de la música del segle XX’ a més d’una ‘barcelonina universal, que amb el seu piano ha difós per tot el món la música d’Albeniz i Granados’.

Per la seva part, el president de la Generalitat, José Montilla ha recordat que qui vulgui acomiadar-se de la concertista, ho podrà fer demà al Palau de la Generalitat, tal com ‘correspon a una persona que tenia la màxima distinció del nostre país’ fent referència a la Medalla d’Or de la Generalitat. Montilla ha afirmat que ‘Catalunya ha perdut una persona molt important’ i ha destacat d’Alícia de Larrocha el fet que ser una ‘virtuosa al piano’ que va ser ‘reconeguda arreu del món’. La capella ardent s’instal·larà demà de deu del matí a sis de la tarda al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Enllaços
YouTube: Vídeos d’Alicia de Larrocha fent recitals de piano.
Llista de les Medalles d’Or atorgades per la Generalitat de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any