Desenes d’ajuntaments decideixen aquests dies sobre les consultes per la independència

  • Balaguer, Gavà, Cardedeu i Fornells de la Selva voten avui les mocions, i Montblanc i Hostalets de Pierola ho faran demà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversos ajuntaments han de decidir aquests dies sobre el suport que donen a referèndums populars sobre la independència com el d’Arenys de Munt. Avui Balaguer, Gavà, Cardedeu i Fornells de la Selva voten al seu ple una moció de suport a una consulta independentista a la seva localitat; demà ho faran Montblanc i Hostalets de Pierola, el 28 de setembre Tarragona; Reus el 8 d’octubre; i una trentena més de poblacions ho faran els propers dies.Josep Manel Ximenis, regidor de la CUP i membre de la Comissió organitzadora d’Arenys de Munt ha explicat a VilaWeb que el grup promotor de la Coordinadora 13 desembre – Consulta per la independència, es van reunir ahir per a fer un model, que puguin fer servir les poblacions, basat en el d’Arenys de Munt sobre com hauran de ser les consultes independentistes a partir d’ara. ‘És millor fer la consulta a vint municipis i fer-la bé, que no pas que es faci a dos-cents indrets i que sigui un desgavell’, ha dit Ximenis. A partir d’avui la pàgina web d’aquesta coordinadora ja és activa i aviat s’hi podrà consultar el llistat de municipis que faran la consulta, a més de tota la informació necessària per a portar-la a terme. Precisament Ximenis ha destacat la importància que les localitats que volen fer el referèndum consensuïn una mateixa data per celebrar-lo. Des del grup promotor ja han proposat el 13 de desembre com a data per a què la resta de poblacions facin la consulta.

Escollir una data per als referèndums

Aquesta és una de les principals qüestions que decidiran els alcaldes i regidors adherits al moviment Decidim.cat en en la reunió prevista per al proper 3 d’octubre. El membre de la plataforma i batlle de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega ha explicat a VilaWeb que el 13 de desembre és una possible data, però que també hi ha dues propostes més, això sí, abans de Nadal.

ERC i les CUP impulsen consultes als seus municipis

Mentre es decideix la data per a fer els referèndums, hi ha altres poblacions que també han confirmat que promouran consultes sobre la independència. El president d’ERC, Joan Puigcercós va anunciar la setmana passada que les Borges Blanques, Agullana, Almoster, L’Arboç, Tagamanent, Caldes de Montbui, Alella, Xerta, Santpedor i Serós, on els alcaldes són d’aquest partit, pròximament votaran les mocions de suport.

Per la seva part, les CUP també estan promovent que en els municipis on hi tenen representació s’hi celebri un referèndum popular sobre la independència. És el cas de Sant Celoni, Sallent, Montesquiu, Vilafranca del Penedès, Manresa, Valls, Molins de Rei, Capellades, Celrà, Viladamat i Torà, que en els propers dies també votaran en el ple si fan o no la consulta.

Altres poblacions quetambé s’han sumat a la voluntat de fer una consulta, però que encara no han definit una data per votar-ho en el ple són Castellserà, Sant Antoni de Vilamajó, Lleida, Blanes i Sant Pere de Torelló.

Regidors que no segueixen la línia del partit

En el cas de Santa Coloma de Farners els regidors de PSC no han seguit les ordres del seu partit a nivell català. En el ple del dilluns 14 de setembre, els tres grups que formen l’equip de govern (CiU, ERC i PSC) van expressar la seva voluntat de donar suport a ‘qualsevol iniciativa’ que sorgís d’entitats de la ciutat per fer una consulta popular sobre la independència de Catalunya. Una actitud que contrasta amb el missatge que llançat des de la seu del PSC al carrer Nicaragua ja que la direcció dels socialistes catalans a nivell nacional no dóna suport a les consultes independentistes.

En canvi, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), que és promotor de la plataforma Decidim.cat i membre del Consell Nacional de CDC, s’ha decidit per la posició inversa, i ha deixat clar que l’Ajuntament no donarà suport a una consulta popular perquè hi ha una sentència que ho prohibeix. Bel ha deixat clar que no és partidari que la ciutat formi part de ‘circs mediàtics’, com ha qualificat el que va passar a Arenys de Munt.

Enllaços
Vídeos de VILAWEB TV sobre la consulta: Arenys de Munt: La pel·lícula dels fets | Proclamació dels resultats | Arenys de Munt vota en un ambient de celebració | Entrevista amb el batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra.
VilaWeb: El primer poble que vota la independència ho fa de manera contundent.
Plataforma Decidim.cat | Pàgina web de la consulta per la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any