Municipis de tot el país continuen avançant per convocar consultes independentistes

  • La direcció de CiU no impulsarà consultes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.09.2009 - 17:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa poc més d’una setmana que Arenys de Munt va celebrar una consulta popular sobre la indepenència de Catalunya i els municipis del país van afegint-se a la iniciativa. A prop d’un centenar de viles hi ha entitats interessades en promoure i organitzar les consultes i cada cop hi ha més consistoris que preveuen debatre mocions de suport. És el cas de Sitges i Salt, on els regidors les debaten aquest vespre. I al Vendrell, el ple de l’ajuntament ja ha aprovat avui de donar suport a les consultes.A més, la moció vendrellenca també demana al Parlament i la Generalitat que es pronunciïn clarament a favor d’aquesta mena de consultes. Et text havia estat presentat per Esquerra, però aquesta hi ha votat en contra després que s’aprovés l’esmena de CiU. En el cas de Salt, el consistori discutirà una moció presentada per Esquerra i ICV-Independents per Salt, que es desmarca de la posició nacional d’Iniciativa, contrària a la implicació dels ajuntament en les consultes. Ara, en el cas de Salt, els vots de CiU, que encara no ha pres posició, són decisius perquè la moció s’aprovi.

La direcció nacional de CiU no impulsarà consultes

L’executiva nacional de CiU ha decidit no impulsar la convocatòria de consultes sobre la independència però diu que ‘respectarà i farà costat a la voluntat de l’autonomia dels grups municipals que té a tot el país.’ Segons un comunicat (doc), la prioritat de CiU ‘és aixecar Catalunya, superar la crisi i defensar l’autogovern’. També ha recordat que les consultes han de ser promogudes i convocades per la societat civil, ‘ja que si ho fessin els ajuntaments, serien fora de la legalitat actual.’

Amb aquest document, Unió i CDC fixen posició per evitar els matisos que es podien trobar en les seves posicions. Els dos partits van assegurar que no impulsarien consultes al territori, però CDC va afirmar que la seva voluntat era ‘acompanyar-les’, mentre que Unió va recordar que CiU no era independentista.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat: ‘Si algú no ha expressat una posició unànime sobre les consultes és el govern de la Generalitat’. I ha recordat que un dels partits que formen l’executiu és Esquerra, que ha decidit impulsar les consultes.

Per la seva banda, el secretari general adjunt de CiU, Xavier Trias, ha reiterat la seva posició sobre aquestes consultes i ha indicat que el grup municipal de CiU a Barcelona creia que no era el moment de fer cap consulta i que no la propiciaran, tot i que ha afegit que, si la societat civil ‘ho vol fer’, la federació ‘defensarà que es pugui fer’. Trias ha advertit que, si es feia una consulta, calia ‘evitar de totes totes que tingués poca incidència o fos un fracàs de participació’.

Malgrat la posició moderada de CiU, ahir, en la Festa de la Rosa del PSC, el president de la Generalitat, José Montilla, va retreure a la federació nacionalista que fes una ‘deriva radical’, i va tornar a menystenir la consulta d’Arenys de Munt i els municipis interessats a seguir-ne els passos, fins al punt d’assegurar que, mentre fos president de la Generalitat, no donaria suport a cap proposta ‘inviable’.

Enllaços
VilaWeb TV: Arenys de Munt: la pel·lícula dels fets.
Arxiu VilaWeb: Les entitats sobiranistes proposen que les consultes populars es facin el 13 de desembre.
PSC: ‘Avui, més que mai, Catalunya necessita estabilitat i seny, no radicalismes i posicions extremes, no ocurrències i pals de cec’.
CiU: Comunicat (doc) de l’excutiva nacional sobre les consultes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any