Esquerra tria els primers ajuntaments on hi presentarà les mocions de suport a les consultes independentistes

  • Continuen augmentant els municipis interessats en promoure-les

VilaWeb
Redacció
19.09.2009 - 14:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres-cents càrrecs municipals que han participat en la convenció d’Esquerra han escollit quins seran els primers municipis on els seus regidors hi presentaran mocions per a promoure les consultes populars sobre la independència. Segons que han explicat fonts d’Esquerra a VilaWeb, regidors d’Esquerra a Agullana, Alella, Almoster, l’Arboç, Caldes de Montbui, les Borges Blanques, Montblanc, Santpedor, Seròs, Xerta i Tagamanent s’han ofert a ser els primers a presentar les mocions de suport (pdf).Es tracta de municipis amb alcaldes d’ERC i on la formació assegura que les mocions rebran el suport necessari per prosperar. La data de les consultes, però, encara no ha estat fixada. De fet, caldrà esperar a la reunió convocada per Decidim.cat el 3 d’octubre, atès que Esquerra va deixar en mans d’aquesta plataforma la coordinació i organització de les consultes.

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha insistit que les consultes havien de fer-se ‘a poc a poc, convencent i creant el teixit de suport a cada municipi al costat de la societat civil’. En aquest sentit, Puigcercós ha dit que les entitats havien de permetre’arribar allà on l’independentisme no havia pogut arribar i on se’l veia amb recel i amb por’. Puigcercós ha recordat que la ‘millor arma’ eren les urnes i les paperetes i ha destacat que ‘als Països Catalans se’ls obre una nova oportunitat en la història’.

Per tot plegat Puigcercós ha demanat ‘rigor, esforç i participació’ i ha reiterat que hom era ‘a les portes de vestir un nou horitzó’. El president d’Esquerra ha destacat que no hi havia res que pogués ‘aturar la voluntat d’un poble quan decideix de fer-ho democràticament’.

Càrrecs del PSC i ICV desobeeixen les directrius nacionals

A més, alguns càrrecs municipals del PSC i ICV també impulsen consultes similars, tot i les directrius dels partits a nivell nacional. Així, a Santa Coloma de Farners (la Selva), PSC, CiU i Esquerra, que formen l’equip de govern, presentaran una moció plegats si hi ha alguna entitat que encapçali la consulta. I a Salt, la moció la presenten juntament Esquerra i ICV-Independents per Salt.

La decisió de l’equip de govern de la capital de la Selva xoca amb la postura dels càrrecs nacionals del PSC, que han manifestat més d’una vegada la seva oposició a les consultes independentistes. En declaracions a l’ACN, el portaveu del grup municipal del PSC, Rafael Reixach, ha explicat que aquesta era una qüestió ‘molt personal’ i que tots els membres del partit a l’ajuntament estaven d’acord en impulsar la consulta. A més, Reixach ha animat altres municipis a sumar-se a la iniciativa protagonitzada per Arenys de Munt.

D’una altra banda, l’Ajuntament de Salt (Gironès) votarà dilluns una moció per donar suport a ‘les iniciatives que puguin sorgir al municipi de celebrar una consulta per la independència de Catalunya’. El text és fruit de l’acord entre el grup municipal d’Esquerra, que governa en coalició amb el PSC, i el regidor d’ICV-Independents per Salt, Ramon Muñoz, que es desmarca, així, de la posició de la direcció nacional d’ICV. La portaveu d’Iniciativa, Laia Ortiz, va instar la setmana passada els ciutadans a ‘fer consultes de qualsevol mena’, però va remarcar que l’administració local no havia d’impulsar-les: ‘respectem aquestes consultes, però entenem que des de l’Ajuntament no s’ha d’indicar a la societat civil quin tipus de consultes ha de fer i quines no, va declarar. Per al regidor d’ICV-Independents de Salt, el seu gest no és incompatible amb la posició d’ICV a nivell nacional: ‘Desconec el posicionament que pugui tenir ICV a nivell nacional. Nosaltres som una coalició local i és aquí on es prenen les decisions’, va sentenciar.

Enllaços
VilaWeb TV: Arenys de Munt: la pel·lícula dels fets.
Vullvotar.cat ja supera les 9.500 adhesions.
Esquerra: Esquerra anuncia una primera onada d’onze municipis independentistes que impulsaran consultes populars l Model (pdf) estàndard de moció de suport a les consultes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any