Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  18.09.2009  06:00

Les entitats sobiranistes proposen que les consultes populars es facin el 13 de desembre

Habiliten el domini referendumindependencia.cat

Men?ame
 

Representants de les plataformes Deumil.cat, Sobirania i Progrés, Sobirania i Justícia, PDD, Osona Decideix, Decidim.cat, la comissió organitzadora d'Arenys de Munt i algunes entitats més van proposar ahir que les consultes populars sobre la independència es fessin el 13 de desembre, 'sempre que es donin les condicions necessàries.' Troben que calen mecanismes per a garantir 'la legalitat i validesa' de les consultes i demanen un protocol d'organització.

Segons que explica la PDD en un comunicat, cal que el protocol (o la coordinadora de referèndums, com en deien alguns assistents de la reunió) estableixi també la 'transversalitat i la participació necessàries per a assegurar i validar el procés'. Raó: 'Si no es fa així, hi ha el risc de trivialitzar el procés i d'aigualir-ne els resultats, de proporcionar arguments als detractors i als qui ens neguen el dret de decidir.' Per això mateix demana 'tranquil·litat' a l'hora de convocar consultes similars a la d'Arenys de Munt, perquè 'la consulta ha de ser el resultat d'un procés participatiu endegat per les entitats i associacions cíviques de base, sense imposicions d'instàncies polítiques'.

Així mateix, els participants de la reunió d'ahir al vespre, entre els quals també n'hi havia de Catalunya Estat Lliure, el Club FNEC, la Plataforma per la Sobirania, CUPA Arbúcies, etc., van demanar que totes les propostes de moció fessin servir un model estàndard i que es votés una mateixa fórmula a tot arreu.

Segons el portaveu d'Osona Decideix, Marçal Orri, és difícil de fer un recompte formal dels municipis que d'una manera o altra han començat el procés de convocar un referèndum sobre la independència, però que es podia parlar 'de més d'un centenar de pobles, una xifra que es concretarà aquests dies vinents, si bé, tal com van els fets i les sol·licituds d'informació, és possible que creixi molt més'. Tan sols a Osona, va detallar, ja hi ha una trentena de municipis, dels 51 de la comarca, interessats a convocar la consulta el 13 de desembre.

De fet, les entitats han habilitat el domini referendumindependencia.cat per oferir, des d'avui al vespre, tota la informació sobre el procés de la consulta, i ben aviat s'hi publicarà la llista dels municipis que hagin començat el procés.