L’Ajuntament de Berga aprova la moció per a convocar una consulta sobre la independència

  • Hi van votar a favor CiU, CUP i ERC · El PSC no va assistir al ple argüint que no era un debat urgent · Portabella donarà suport a una consulta a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
LÓPEZ TENA CREU QUE LA LLEI DE CONSULTES POPULARS PERMETRÀ REFERÈNDUMS INDEPENDENTISTES

Alfons López Tena, president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) i ex-vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), va comparèixer ahir al parlament per exposar els arguments sobre el projecte de llei de consultes populars per la via de referèndum, que ara discuteix la cambra. Segons López Tena, si s'aprovava la llei, es podrien fer referèndums sobre la independència vinculats a la reforma de la constitució, amb proposicions com ara: 'Voleu que es reformin la constitució i les lleis que calguin perquè Catalunya esdevingui un estat independent, democràtic i social integrat a la UE?' [+ article].

Redacció
17.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Berga segueix els passos d’Arenys de Munt i convocarà una consulta popular sobre la independència. En efecte, ahir al vespre l’ajuntament va aprovar en un ple municipal extraordinari la moció de la CUP per a donar suport a aquesta iniciativa, que durà a terme una entitat. Hi van votar favorablement els regidors de CiU, de la CUP i d’ERC. El regidor no adscrit del PP hi va votar contra i el PSC no va assistir al ple argüint que no era un debat urgent.En unes declaracions a VilaWeb el batlle de Berga, Juli Gendrau (CiU) es va felicitar d’haver aprovat la moció: ‘Durant molts anys la gent no ha pogut dir res sobre aquesta qüestió nacional i sembla que ha arribat l’hora de poder parlar clar i de demanar l’opinió als ciutadans.’ La consulta de Berga serà un xic diferent de la d’Arenys de Munt, car la pregunta es referirà a la independència dels Països Catalans, no tan sols del Principat.

Pel que fa l’absència del PSC al ple, el batlle es va mostrar sorprès, perquè precisament el debat s’havia ajornat fins aquest dimecres ‘perquè ells tinguessin temps d’estudiar la proposta’.

El batlle va explicar que l’ajuntament restava ara a disposició de l’entitat que acabi tirant endavant la consulta ‘per ajudar en allò que faci falta, com en qualsevol activitat o iniciativa que es vol portar a terme a la ciutat’. Hi ha unes quantes entitats interessades a assumir l’organització del referèndum i una comissió gestora les convocarà la setmana entrant per decidir-ne tant la coordinació com l’estratègia a seguir perquè el procés pugui començar ben aviat. Ara, Gendrau va dir que encara no s’havia discutit la data concreta de la consulta.

Una vintena de municipis d’Osona preparen més consultes

Una vintena de municipis d’Osona, incloent-hi Vic i Manlleu, els més grans, també preparen consultes populars sobre la independència. Si bé els ajuntaments respectius encara no han aprovat cap moció com la d’Arenys o de Berga, ja hi ha força entitats que han començat a coordinar-se, entre si i amb els partits polítics, per seguir el mateix procés. De fet, fins i tot han fixat una possible data dels referèndums: el 13 de desembre d’enguany.

Gendrau va aplaudir l’impuls que ha pres la iniciativa a la comarca d’Osona i va dir que esperava que totes aquestes consultes, i les que s’hi puguin afegir, esdevinguessin ‘festes de la democràcia. Que la gent es pronunciï, digui què digui, és sempre bo i no ha de fer por a ningú. No s’entenen les actuacions i algunes declaracions que arriben des d’Espanya’, va dir, referint-se a les polèmiques decisions polítiques i judicials sobre el referèndum d’Arenys i les declaracions del president Zapatero i de la vice-presidenta De la Vega menystenint les consultes.

Portabella donarà suport a una consulta a Barcelona

El president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, va dir ahir que la seva formació donaria suport a una consulta independentista, si hi havia entitats que la impulsessin. ‘Esquerra no solament hi donarà suport, sinó que s’hi comprometrà i farà tots els possibles perquè la qüestió arribi a l’ajuntament i perquè la consulta es faci en el marc més potent possible’, va dir a la conferència de la Tribuna Ateneu (vegeu-ne el vídeo). Cal recordar que el batlle de la ciutat, Jordi Hereu, s’ha oposat clarament i en més d’una ocasió, aquests darrers dies, a la possibilitat que es pugui fer a Barcelona una consulta com la d’Arenys.

ERC també va dir ahir que presentaria als ajuntaments on té representació una moció deixant en mans de la plataforma Decidim.cat que estableixi una estratègia conjunta i coordinada amb les entitats civils per a fer consultes simultànies a tot el territori. Ho va aprovar el Consell Assessor municipal del partit, fet ahir, que va recordar que dissabte hi hauria una reunió de tots els càrrecs locals d’ERC per discutir la qüestió a fons. Decidim.cat també ha convocat per al 3 d’octubre una gran reunió, oberta a tots els batlles del país interessats a fer la consulta.

Enllaços
VilaWeb TV: Arenys de Munt: la pel·lícula dels fets.
Vullvotar.cat ja supera les 9.500 adhesions.
Ajuntament de Berga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any