Manel s’emporta el premi Puig-Porret de la crítica musical

  • El lliurament del guardó dóna inici al Mercat de Música Viva de Vic · Us oferim un recull d'enllaços amb vídeos i àudios dels principals artistes que hi participen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.09.2009 - 21:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup revelació de l’any passat, Manel, ha estat guardonat aquest vespre amb el premi Puig-Porret, un guardó que la crítica musical atorga a l’artista del país més destacat i amb el qual comença un nou Mercat de Música Viva de Vic . La banda barcelonina ha estat tot un fenomen musical des que el 2007 va quedar finalista del concurs Sona 9. L’avalen, entre més, l’èxit de públic i el premi Enderrock al millor disc de pop-rock pel seu primer disc, ‘Els millors professors europeus’.Enderrock també va qualificar Manel com a grup revelació del 2008 i la revista ‘Rockdelux’ va considerar el seu primer disc el tercer millor treball del 2008 de l’estat espanyol.

Des que, a la tardor passada, va sortir a la venda ‘Els millors professors europeus’, Manel ha aconseguit aplegar un gran nombre de públic. Un dels seus concerts més memorables va ser el de la sala Apolo de Barcelona, a final de maig, on les entrades van exhaurir-se setmanes abans. En aquest vídeo de VilaWeb TV podeu veure tres cançons senceres d’aquell concert i les impressions del públic. Una de les peces que acostuma a tenir més èxit és ‘Corrandes de la parella estable’, en què el públic puja a l’escenari per improvisar un parell de versos, tal com podeu veure en aquest altre vídeo.

El grup pren el relleu de Roger Mas, que va guanyar el premi Puig-Porret l’any passat. Altres artistes que han rebut el guardó són els Pets (2000), Jaume Sisa (2001), Antònia Font (2002) i la troba Kung-Fú (2007). Més de cent artistes optaven enguany al premi Puig-Porret, a partir de les llistes elaborades per periodistes musicals. L’elecció final, l’ha feta un jurat format per crítics, entre set finalistes: Manel (vegeu aquest reportatge de VilaWeb TV), Estanislau Verdet, Sílvia Pérez, Toti Soler, Mayte Martín, Ferenc i The Requesters.

Arriba de nou el Mercat de Música Viva de Vic

El Mercat de Música Viva de Vic presenta enguany un programa de noranta concerts, la majoria de músics del nostre país. Malgrat la crisi econòmica, el Mercat, que durarà fins el 20 de setembre, no ha reduït gens el pressupost respecte de l’any passat: ‘És una fira estratègica que ajudarà a combatre la crisi que sí que afecta el sector musical’, va dir el secretari de Cultura, Eduard Voltas.

Enguany, els organitzadors, que esperen uns cent mil assistents, han volgut posar l’accent per grups estrangers i, de fet, un 25% de les actuacions seran de músics d’Alemanya, l’Argentina, Bèlgica, el Brasil, Colòmbia, Costa Rica, França, Itàlia, Macedònia, el Marroc, Portugal, Suïssa, País Basc, Galícia, Espanya i Txèquia, un 5% més que no pas l’any passat. Consulteu el programa de concerts ací (també en pdf).

El concert inaugural de demà anirà a càrrec del pianista cubà Omar Sosa i la Jove Orquestra Athenea. Més tard, a la nit, també actuaran Aramateix (MySpace), encapçalat per en Titot (bloc de MésVilaWeb), Pepet i Marieta (MySpace), grup del qual Vilaweb va fer aquest reportatge en vídeo, Pau Alabajos, que aquest estiu ha estat fent una gira a Palestina amb altres músics del país (podeu recordar-la en aquest bloc) i Tugores (MySpace), de Mallorca, entre d’altres.

Divendres, la cançó

La cançó d’autor serà la gran protagonista la nit de divendres. Una de les sessions estrella serà que es viurà al cinema vigatà, amb tres concerts seguits de primer ordre de cantants del país: obrirà el recital Miquel Gil, que actuarà acompanyat dels sons mediterranis del Manel Camp Trio; tot seguit pujarà a l’escenari Roger Mas (MySpace), que amb la seva inconfusible veu repassarà les seves cançons tel·lúriques i mostrarà algun apunt de les noves composicions; tancarà la vetllada Marc Parrot, amb un espectacle sobre el cinquantè aniversari de la nova cançó que inclou versions de Lluís Llach, Joan Isaac i Joan Manuel Serrat, entre d’altres (vegeu-ne un extracte ací, del concert de l’Acústica de Figueres).

Poc abans del començament del recital al cinema vigatà, el pati de l’Institut del Teatre acollirà la inauguració de l’Invictro, el festival off del Mercat, que cada any pren més força i que divendres viurà una altra gran vetllada, que malauradament coincideix en bona part, per horari, amb els concerts de Miquel Gil, Roger Mas i Marc Parrot. Fent cert l’eslògan d’enguany de l’Invictro (‘Carn fresca’), la nit començarà amb els poemes irònics musicats de Josep Pedrals i Els Nens Eutròfics (vegeu aquest reportatge de VilaWeb TV), seguits de The Seihos, Ix i el pop minismalista d’U_mä (MySpace). Tancaran la nit els barcelonins The Gramophone Allstars, amb al seva particular fusió de jazz i ska.

I seguint la línia de la cançó d’autor, Vic també viurà divendres, entre altres concerts, els del menorquí Cris Juanico i del basc Jabier Muguruza, un clàssic del Mercat. També divendres, d’altra banda, Dr. Calypso (MySpace) celebrarà el seu vintè aniversari amb un concert que es preveu antològic a la plaça Major.

Dissabte, presentació del disc nou de Quimi Portet

Les principals atraccions de dissabte seran la presentació del nou disc de Quimi Portet, ‘Viatge a Montserrat’, que surt a la venda aquest dilluns (vegeu el vídeoclip del senzill, ‘Homes i dones del cap dret‘), i els concerts a la plaça Major de Lax’n’busto (MySpace) i Mazoni (vegeu aquest reportatge de VilaWeb TV). També actuaran Raynald Colom, Carles Belda & Sílvia Ricart i, a l’Invictro, El Petit de Ca l’Eril i Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien (vegeu aquest reportatge de VilaWeb TV), entre molts altres.

Finalment, diumenge es tancarà el XXI Mercat de Música Viva amb un homenatge a Xesco Boix (fragment del documental) i la Vella Dixieland.

Enllaços
VilaWeb TV: Vivint Vic (Mercat de Música Viva de Vic 2008).
Programa (pdf) del Mercat de Música Viva de Vic.
Programa de l’Invictro 2009.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any