Grup 62 entra al món eBook amb els clàssics de la Bernat Metge

  • L'Institut Cambó i Edicions 62 coediten trenta títols de la col·lecció per a un públic no especialitzat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.09.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins, que va fomentar i llançar l’empresari i mecenes Francesc Cambó a començament del segle XX, arriba ara, a principi del segle XXI, al format digital. L’Institut Cambó i Edicions 62 coediten la Biblioteca Grècia i Roma de la Bernat Metge, de venda a les llibreries i en versió eBook. D’aquesta manera, Grup62, el grup editorial més important en llengua catalana, entra a l’esfera del llibre digital.Els dos primers volums publicats són ‘Tragèdies tebanes’ de Sòfocles, traduïdes per Carles Riba i ‘La poesia eròtica’ d’Ovidi.

Els volums de la Biblioteca Grècia i Roma de la Bernat Metge es podran adquirir en els formats digitals més estesos: EPUB, MOBI i PDF i es comercialitzaran des de les plataformes disponibles (des de les webs de la Bernat Metge, del Grup 62 i d’Edicions 62, i de llibreries i altres webs com (Edi.cat, Casa del Llibre, El Corte Inglés, Mielibro, Leer-e, Todoebook).

Clàssics a l’abast

La Biblioteca Grècia i Roma de la Bernat Metge és una col·lecció nova formada per obres ja publicades a la Bernat Metge, però que es presenten amb el text traduït (sense l’original grec o llatí), amb les notes imprescindibles i amb una introducció sobre l’autor i l’obra, treta del ‘Oxford Classical Dictionary’. Segons Francesc Guardans, vice-president de l’Institut Cambó, té per fi d’ajudar a la difusió i al coneixement de la Bernat Metge, una col·lecció fonamental de la cultura catalana. Diu: ‘Són llibres adreçats al públic en general interessat a acostar-se als clàssics. D’aquesta manera crec que cobrim un espectre ampli del coneixement dels clàssics. Són llibres que volem que siguin atractius i a un preu raonable (per sota dels vint euros).’

Xavier Mallafrè, director general del Grup 62, completa els propòsits del projecte: ‘Hem pensat en el lector d’avui per oferir-li un text tan clar i net com sigui possible. No volem fer una edició d’impacte ni que aquests llibres apareguin a les llistes dels més venuts. Per nosaltres, aquesta col·lecció és una marató i esperem que les llibreries la tinguin sempre de fons com a referència dels clàssics.

Segons Jordi Cornudella, responsable de l’edició per part de 62, en un primer estadi s’han proposat l’edició de trenta volums, però la Biblioteca Grècia i Roma de la Bernat Metge no és una col·lecció tancada. Se’n publicaran sis-vuit títols l’any. A final d’octubre apareixerà ‘Els deu mil’ de Xenofont i a final de novembre ‘Vides de Calígula, Claudi i Neró’ de Suetoni. Els autors grecs aniran alternant amb els autors llatins.

Homenatge a Carles Riba

Cornudella ha explicat que havien volgut estrenar la col·lecció amb una traducció representativa de Carles Riba, ‘la carta de presentació més noble’, tenint en compte, a més, que enguany fa cinquanta anys que es va morir, de manera que l’estrena és una mena d’homenatge. A sobre, el volum de Sòfocles inclou, excepcionament, uns apèndix amb la introducció i les notícies preliminars que va redactar Riba.

El responsable editorial també ha recordat que es prepara un simposi sobre l’obra de Carles Riba que es farà al novembre, dirigit per Carles Miralles, en què participen la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut d’Estudis Catalans, la Universitat de Barcelona i l’Institut Cambó.

Col·laboració fructífera

La col·laboració entre Edicions 62 i l’Institut Cambó es va estrenar el gener d’enguany amb el llançament al quiosc de cinquanta títols de la col·lecció Bernat Metge en format facsímil. D’aquesta edició, que es tancarà al desembre, els responsables n’estan molt satisfets: dels primers títols se’n van fer tiratges de més de 10.000 exemplars i actualment es mantenen unes 3.000 col·leccions, que vol dir molts llibres.

L’acord també incloïa la publicació en edició de butxaca (dins LaButxaca) de les memòries de Francesc Cambó. Amb la col·lecció adreçada a les llibreries, i en format eBook, la Bernat Metge gairebé ocupa tot el ventall de formats possibles. Però els responsables editorials no descarten futures col·laboracions en la línia de la venda a espera de la col·lecció de llibreria per Enciclopèdia Catalana (un dels socis del Grup 62), ni possibles edicions singulars.

M. S.

Enllaços
Notícia anterior: ‘La Bernat Metge arriba al quiosc‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any