Arenys de Munt, exemple a seguir

  • La majoria dels partits elogien el procés · Hereu, banderer de l'atac del PSC contra la consulta

VilaWeb
Redacció
13.09.2009 - 21:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria de partits catalans han elogiat la manera com Arenys de Munt ha portat a terme la consulta sobre la independència (la primera que fa un municipi del país) i l’han posat d’exemple a seguir en futures consultes. Pel president d’ERC, Joan Puigcercós, ara cal fer més consultes com aquesta. A banda, el secretari d’Immigració de CDC, Àngel Colom, ha situat el PSC al costat del PP i de la Falange, atès que és l’únic partit que ha menystingut la consulta.En efecte, el batlle de Barcelona, el socialista Jordi Hereu, ha considerat exagerada l’atenció dedicada a una consulta que ‘no porta enlloc’. Per ell, ‘és clar el paper de les institucions públiques sobre l’organització de referèndums’. De passada, ha contrastat la consulta sobiranista amb el projecte de ‘construcció de país’ en una ‘perspectiva d’unitat’ amb les bases socials i econòmiques.

Àngel Colom li ha retrucat que el PSC s’havia situat al costat de la Falange i que junts feien el ridícul; que havia trobat a faltar representants del PSC a Arenys de Munt, on sí que n’hi havia de CiU, ERC i ICV, i ha aasegurat que Convergència acompanyaria totes les consultes sobre la independència que s’organitzessin a qualssevol altres municipis catalans.

Per Joan Puigcercós, la consulta d’Arenys de Munt s’ha convertit en un exemple d’allò que cal fer a partir d’ara, oimés que molts alcaldes i entitats de Catalunya han vist amb bons ulls l’organització d’aquesta consulta. Per tant, ha dit, ara cal seguir un procés ‘democràtic i endreçat’ per a poder fer més consultes.

I Uriel Bertran, d’ERC i membre de la comissió avaluadora de la consulta d’Arenys, ha explicat que els organitzadors de la consulta, i les entitats sobiranistes que hi donen suport, estaven disposats a col·laborar amb els referèndums independentistes que s’organitzessin. De fet, els organitzadors de la consulta d’Arenys es reuniran aviat amb els representants d’una seixantena de municipis que s’hi han interessat. Per Bertran, la intenció és que les consultes que els municipis promoguin es facin el mateix dia, i abans d’acabar l’any 2009.

L’Entesa pel Progrés Municipal, que té representació a desenes d’ajuntaments i que es presenta a les eleccions municipals en coalició amb ICV, ha confirmat la intenció de molts consistoris d’aprovar mocions de suport a consultes independentistes. ‘Avui hem fet un cop de força’, ha dit el president d’EPM, Jordi Fàbrega, que considera que cap partit , tot sol, no ens pot portar a la independència i que, per tant, s’ha de treballar des de la unitat.

El dirigent de Reagrupament, Joan Carretero, ha subratllat que la consulta d’Arenys era una conseqüència del ‘desencís de la societat i de la seva preocupació per la direcció política i social que hi ha a Catalunya’. Després d’atacar la política del president de la Generalitat, José Montilla, ha dit que la consulta d’Arenys feia mal ‘al tarannà del PSC, que vol fer creure que el país no té cap problema’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any